Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
38 user(s) are online (27 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 38

more...

Members Baru
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






lendir coklat dan keputihan semasa awal mengandung
#1
Kenalan Baru
Info
semasa mengandung kali petama saya pernah mengalami masalah lendir coklat dan darah...hingga kndungan masuk 10minggu...tp bila scan baby xde....bila jumpa pakar...mereka kata mungkin gugur tp janin x turun..(ada ke macam tu)then doc kata kene cuci..rupanya i mengandung anggur...now saya mengandung lagi....kalau ikutkan tarikh last uzur..septtnya kndgan dah 8 mggu.tapi scan x nmpak..bila scan melalui faraj..ternyata janin masih kecil dan baru 5 minggu...seminggu selepas itu,saya dapati terdapat tompokan coklat pada underware....saya pergi ke klinik l utk rujuk masalah saya.kata doc itu adalah ancaman keguguran..doc telah beri saya ubat duphaston utk cegah keguguran.. walaupun saya mkan ubat itu...3 hari sekali lendir itu akan keluar dari faraj saya...sampai bila keadaan ini akan berlarutan?adakah ini selamat utk saya jika terus memakan ubat duphaston itu?tolong saya....

Posted on: 2012/1/18 1:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: lendir coklat dan keputihan semasa awal mengandung
#2
Kenalan Baru
Info
Hi and Salam,

Saya bersimpati atas pengalaman awak. Saya pernah baca yang duphaston ni mmg selamat utk dimakan sewaktu mengandung kerana fungsi dia untuk merelaxkan uterus dan sepatutnya tak ada vaginal discharge semasa mengamalkan ubat tersebut.

Tapi saya sarankan awak jangan panik dan pergi berjumpa dengan doktor untuk mendapatkan pendapat professional. Kalau awak rasa was-was, get a second opinion.

Kalau awak tak keberatan, boleh bgtau tak awak ada tak buat preparation untuk sebelum mengandung, eg mengambil folic acid etc?

Posted on: 2012/1/19 21:00
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: lendir coklat dan keputihan semasa awal mengandung
#3
Kenalan Baru
Info
i ada experience yg lebih kurang same ngan u waktu kandungan 5 weeks dulu..n doc bg duphaston jugak...after i makan the next day tu darah and lendir dah x ada tapi my stomach cramp and backache masih ada smpai x boleh jalan...what we do is..we go to nearest private hospital and doc told us most probably janin x dapat bertahan n terpakse cuci but after having discussion with my husband we decided to get 2nd opinion and we go to another private hospital..this doc told us that he going to take my blood for 3 days as he wanted to see the "baby hormone" (HcG hormone if am x mistaken) must increase at certain level each day...and Alhamdulillah...that hormone mmg meningkat each day and now i'm 33 weeks pregnant...what i'm trying to say is you must get 2nd opinion and jgn percaya doc bulat2 although you're going to expensive private hospital...and another thing if rezeki mmg x menyebelahi..dapatkn support from husband and family...menangislah puas2 for few days..and after that start a new life...b happy...jgn stress2...Allah maha pemurah...insyaAllah Dia akan kurniakn sesuatu yg lebih baik dari apa yg kt hilang sebelumnya

Posted on: 2012/1/30 14:58
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: lendir coklat dan keputihan semasa awal mengandung
#4
Kenalan Baru
Info
aduh.. kesiannya.. means kalau kuar lendir coklat di awal2 tu mmg kita kena berjaga2 and dont take it easy lah yek?

Posted on: 2012/1/30 17:03
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: lendir coklat dan keputihan semasa awal mengandung
#5
Rakan Arif
Info
Salam,
ni pengalaman sndri ms mengandung ank ke-3. sy bukan kategori lendir coklat @ keputihan. tp dh mcm darah period. ingat 1st time period lps bersalin y no.2, tp bile dh msk 9 hr darah masih non stop mcm period hr 1st, jd chk pregnancy test n +ve.

Pg klinik ckp mcm dh x de. pg private hospital ckp kandungan dh gugur. ms tu bleeding dh x serius sgt. just spot2 aje drh y kluar. Ape sy buat nanti bg tau. Citer dlu kisahnye. Doc ckp buat DnC 3 hr lg. Dlm dok menunggu tu kakak2, kgkwn dok call suruh chk blk n ikut gerak ht mcm mane. At last pg hops gomen next 2 day. chk bg tau nadi dh x de, tp still ade kantung lg. so just wait bende tu kluar sndri. hbs 2 minggu x kluar ape2. sempat msk kj sehari rs x sdp bdn. chk blk pregnancy test still +ve. bile scan tgk bb dh besar n nmpk degup jantung dia. Nasib baik x pg cuci. Doc ckp miracle. Kuasa tuhan. Even bleeding dh byk tp klu Allah dh ckp Kun Fa Ya Kun maka jd lah jugak. Next 2 1/2 week bleeding again. Lg la byk, mcm pecah air ketuban aje. tp still alive. Skrg my bb dh 10 bln >. Tp keep on bleeding la jgk. X blh b'lasak lgsg. buat kj umah pun x sgt. mmg umah sepah2 la. Stop bleeding contract plak dtg bile dh over 6 mth plus tu. Kene carefull memjg smpi bersalin.

Berbalik pd citer ape y sy buat td. Asalnye ingatkn sy period n susu agak merudum plak (BF ank ke-2). jd sy mkn habatussauda. sy ambik y mcm serbuk kopi. Jenama x ingat tp sy mkn y ade cmprn madu n ade bacaan ayat seribu dinar. tp klu mkn jenama lain pun x pe kut. ni ape y sy mkn la ms tu. lps ambik tu bleeding sy makin stop. ms bleeding ke-2 pun bile jd sy ambik habatussauda' ni jgk n bleeding stop. Alhamdulillah rezki masih ade. Cube lah ape2 y terdaya selagi blh cuba.

Posted on: 2012/1/31 16:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image