Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
20 user(s) are online (14 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 20

more...

Members Baru
kajima 2014/10/20
QasehDinda 2014/10/20
arlita 2014/10/20
LoyceAya52 2014/10/20
AKail 2014/10/19
alisyamom 2014/10/18
Elizmit23 2014/10/17
TLombard 2014/10/16
JAltman 2014/10/16
CMathis 2014/10/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






tanda-tanda tonsil pada bayi
#1
Kenalan Baru
Info
salam.. apakah tanda tonsil pada bayi yang berumur setahun sebulan.. risau juga anak saya asyik batuk n mcm gatal pada tekak dia.. harap dapat bantu

Posted on: 2011/2/16 14:09
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda tonsil pada bayi
#2
Kenalan Baru
Info
wslm..maksud awak tonsilitis?..ie jangkitan pada tonsil...in general sama shj cam bdk yg dh besar siket..cume baby xleh nak bitau dia sakit tekak ke apa..
usually if ur baby is having tonsilitis, dia akan ade demam, and x baper nak minum/mkn sbb tekak sakit nak telan.
some drs say demam with tonsilitis usually higher temperature compared to viral cold.
and then klu dr check mmg belh nmpk la tonsil dia bengkak.
tu je rasenye tande2.
sgt general and sama je ngn demam2 yg lain.
it is usually viral, yg sepatutnye x perlu antibiotik..cukup sekadar ubat demam dan galakkan baby minum dgn kerap walaupon jumlahnye sikit..
but in malaysia usually hosp/clinic will prescribe the baby with antibiotik..just to cover in case it's bacterial infection

Posted on: 2011/2/16 23:37
_________________
proud to be a mommy
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda tonsil pada bayi
#3
Kenalan Baru
Info
what is that you said about? Hermes Birkin 2945abc45 0301



Posted on: 2011/3/1 16:03
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda tonsil pada bayi
#4
Kenalan Baru
Info
selalunya baby akan demam yg tak stabil..bila makan ubat sejuk kejap...pastu panas tinggi balik..kalau termiss satau time ubat (i.e stp 6 jam ke) temp akan naik cepat... pastu baby tak mo minum or makan...air sejuk pun tak nak...merengek tu mmg tak terkecuali la....

selalunya i bg dia makan aiskrim or oral cream utk mulut then baru dia nak minum susu...

utk solve selalunya doc bg antibiotik...

Posted on: 2011/3/7 14:04
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda tonsil pada bayi
#5
Rakan Arif
Info
salam,
ank yg 2nd skrg dok demam. so far mmg dia kerap la demam. my MIL ckp mungkin sbb ank ade tonsil tu y slalu demam. Dulu ade sedara sebulan skali mesti demam smpi umo 7 thn buat operate skit dlm mulut br x demam2 dh.

Dh tu ank blm 2 thn pun lg. Lame tul nk tunggu smpi 7 thn. ade ke ubat tuk tonsil ni selain operate. X lrt la klu asik demam aje...

Posted on: 2011/11/1 13:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: tanda-tanda tonsil pada bayi
#6
Rakan Setia
Info
Kalau demam disebabkan tonsil, kita boleh tgk dlm tekak dia, boleh nampak ada ketulan daging kat dlm tekak dia, itu la tonsil yg sedang bengkak. Ini akan menyebabkan anak kita demam. Kalau pergi klinik, memang biasa akan dpt antibiotic.

Kalau demam lebih dari 6/7 kali sethn, doc akan sarankan op. Biasa bila anak dah mencapai 5thn, dah boleh consider for op. Anak saya yg ke2 memang ada tonsil, tiap kali demam, memang kena suluh la dlm tekak dia tu b4 bawak ke doc. Dah 2/3 org doc yg suruh consider op tp tgk la thn depan..

skrg ni memang kena jaga dia elok2 bila demam coz takut terjadi mcm anak kawan yg oxygen level drop bila tonsil dia membesar sampai block dari bernafas. Nasib baik masa tu dia dah kat hospital, so terus masuk ICU. 5 hari dlm ICU n doc terpaksa tidokan dia coz masukkan tiub pernafasan.

Kalau anak2 ada tonsil, pls extra watch out...

Posted on: 2011/11/2 20:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image