Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
15 user(s) are online (8 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 15

more...

Members Baru
AbbeyEva75 2014/9/30
rmuhammad 2014/9/29
TMcKeel 2014/9/29
noorafiqah 2014/9/29
mamamieqa 2014/9/26
JArchie 2014/9/25
mommylina 2014/9/25
PValenzue 2014/9/20
LRyan 2014/9/20
RMather 2014/9/19


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 »


Putingku sakit
#1
Kenalan Baru
Info
Salam,

Saya baru melahirkan anak ke 3, 27 April baru nie. Dulu masa lahir anak pertama dan kedua, saya tak berjaya bf sepenuhnya pada anak. tapi kali nie memang berazam sungguh2 nak beri anak bf sepenuhnya sampai cukup tempoh 2 tahun.
Masalah saya ialah puting saya sebelah kiri sangat sakit ketika anak saya menghisap susu. oleh sebab itu saya hanya beri baby hisap sebelah kanan sahaja manakala sebelah kiri saya pump dan beri juga pada baby. Adakah ia akan beri kesan mudarat pada brest saya. bagaimana cara nak hilangkan rasa sakit pada puting ya. Harap ibu2 diluar sana dapat membantu. terima kasih.

Posted on: 2010/6/3 5:51
_________________
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#2
Rakan Setia
Info
ibu_as,

pada pendapat saya, mungkin puting ibu_as ada luka sikit sebab kering atau atas sebab2 lain. Cuba cara ni, letakkan air susu badan kat puting tu dan sekitar areola and biarkan kering sendiri, baru pakai bra. jangan cuci pakai air. kalau mandi pun, make sure area tu tak dicuci pakai sabun mandi, nanti kering. Insya Allah, minyak pada susu badan tu akan mosturise kan puting tu. kawan saya sampai keluar darah puting, tapi Alhamdulillah, dia buat cara tu sembuh sakit puting dia. Cuba ye. Kalau tak baik jugak, jumpa dengan doctor and mintak cream untuk nipple.

Posted on: 2010/6/9 10:07
_________________
Southern Peer Counselor
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#3
Moderator
Info
salam puan
sakit puting yang puan alami itu adakah hanya berlaku jika bayi menyusu?
bagaimana dengan posisi bayi jika menyusu belah itu?
boleh puan terangkan sedikit...

ada terdapat kesan luka atau sebagainya?

Posted on: 2010/6/9 12:27
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#4
Rakan Arif
Info
leh tanya, awak hanya rasa sakit masa BF or puting tu dah luka?

Saya masa BF dulu pernah juga sakit sebab puting luka. Saya pergi jumpa Dr. dan dr kata luka tu dah kena jangkitan so kena ambik ubat dan kena stop BF seminggu. kalau betul2 luka baik awak jumpa Dr. takut melarat pulak

Posted on: 2010/6/9 14:03
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#5
Kenalan Baru
Info
salam, ..anak sy gigit puting sy belah kanan...mmg nmpk la garisan luka skit je la...puting tu nmpk mcm bengkak sket n bile picit puting tu, sakit...apetah lg bile bb isap...ni dh ari ke 4..still sakit tp ade kurang sket....nk tanye...perlu jumpe dr x? ke xperlu.... n mcmana nk tau dh kene infection? takutla plak kena stop BF...

pastu kalo jumpe dr...dr OnG ke dr biase?

thx in advance

Posted on: 2010/6/9 14:40
_________________
its my twinkle-twinkle lil star storyQuote:
back 2 nature!!!!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#6
Moderator
Info
puan budani

boleh jumpa mana mana doc...kalau OnG pun OK..it's up to you..ok...


Posted on: 2010/6/9 14:45
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#7
Kenalan Baru
Info
Salam,

Terima Kasih krn sudi berkongsi masalah saya. Puting saya sakit ketika anak menghisap susu. posisi saya ialah dengan cara duduk dan mengiring baby menghisap susu. Memang puting kelihatan merekah spt kering. Ada sekali tu, saya pump, ia menguluarkan darah. tapi saya rasa bukan darah luka sebab darah tu keluar dari lubang setiap susu. so lepastu saya stop pump dan biarkan seketika sebelum mengepamnya 4 jam kemudian. yang saya pelik,ketika guna pump, ia kurang rasa sakit tapi bila anak saya hisap, ia rasa sangat la sakitnya.. tuhan saja yg tahu..

Posted on: 2010/6/9 17:09
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#8
Kenalan Baru
Info
thanks noorul saya akan try cara tu! ;)

Posted on: 2010/6/9 17:13
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#9
Rakan Karib
Info
saya pun ada masalah ni..tp xnampak cam merekah pun..sebaliknya cam melecet, n ada gelembung air..
Baby suka gigit ngan gusi time bf, nasib baik xde gigi lagi..
tapi gelembung air y kt hujung puting tu, betul ke melecet tu?ada sesiapa pernah alami??

Posted on: 2010/6/9 23:52
_________________
Original Image

jom singgah Blogku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Putingku sakit
#10
Rakan Arif
Info
yg ada gelembung putih tu dipanggil milk blister - selalu jadi bila puting digigit, puting bergesel dgn bhgn langit2 yg keras dlm mulut baby ( salah latch ) dan maybe juga sebab bra ketat sgt dan tekan puting.

kalau milk blister ni terlalu lama boleh sebabkan nanah dan saluran susu juga tersumbat dan jadi bengkak susu.

boleh pecahkan dgn ambil jarum peniti yg dah steril .

more info here

http://www.kellymom.com/bf/concerns/mom/nipplebleb.html


Posted on: 2010/6/10 10:19
_________________
Regards,
tini..mom to adam , ali and twin aida & aishah.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image