Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
19 user(s) are online (17 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 19

more...

Members Baru
rahaizaliy 2014/10/21
mguinhawa 2014/10/20
kajima 2014/10/20
QasehDinda 2014/10/20
arlita 2014/10/20
LoyceAya52 2014/10/20
AKail 2014/10/19
alisyamom 2014/10/18
Elizmit23 2014/10/17
TLombard 2014/10/16


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


susu tidak keluar apabila di pam...
#1
Kenalan Baru
Info
salam....saya menghadapi masalah puting tidak keluar susu....keluar pun sikit je...puting saya timbul tapi seolah2 mcm tesumbat...breast saya makin bengkak anak pun x nak hisap sebab susu tak keluar...saya memang nak bagi full bf..saya cuba menggunakan pam elektrik tp susu keluar berapa titik je...

macam mana nak buat nie...saya dah cuba tuam dengan air panas tapi mcm tak berjaya je...paksa anak saya hisap tp dia menangis...sementara waktu ni saya terpaksa bagi susu formula...tapi kalu boleh saya nak full bf....

Posted on: 2010/3/10 22:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#2
Kenalan Baru
Info
saya mhadapi masalah yang sama masa dalam pantang ari tu. cuba pam elektrik memang x kuar.. sbb B tu dah bengkak sangat. what i did, i express guna tangan and tuam dgn tuala panas... no choice sbb ms tu sakitnye tuhan aje yang tahu.. alhamdulillah susu tu kuar jgk akhirnye..

Posted on: 2010/3/11 1:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#3
Kenalan Baru
Info
Salam... sy pon biase mengalaminyer tapi kita jgn sesekali putus asa...teruskan pam, tuam air panas..bagi baby hisap gak...then urut breasts 2 perlahan2...lama2 kuar gak...yg penting sabar....

Posted on: 2010/3/11 9:38
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#4
Rakan Arif
Info
lagik satu cube try bersihkan nipple dgn berus gigi kanak-kanak sebab lembut sikit. gosok perlahan-lahan. kdg2 mungkin gak puting tue tersumbat dgn duct.

Posted on: 2010/3/11 9:40
_________________
blog HAPPY-HAPPY je: www.akma81.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#5
Rakan Rujuk
Info
Susu tak keluar tapi breast engorge kan?
Cuba praktik yang ni
1. Banyakkan rehat, jangan stress, tengangkan diri
2.kerapkan BF sebelah yang bengkak tu, ataupun pam, tak kisahla banyak banyak pun dapat.
3. urut kalau sakit tak seberapa, tuam breast dgn towel panas

Sebelum pam tu kena buat stimulation. Biasakan gentel nipple untuk induce lactation.
Letakkan jari 1 inchi dari areolar dan picit lembut breast.
Selalu kalau engorge the best punp adalah baby and second tangan kita sendiri.
Cuba belajar perah pakai tangan.

Posted on: 2010/3/11 9:58
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#6
Rakan Karib
Info
salam omelamila,

tuamkan each breast dengan tuala yang direndam dengan air yang agak panas sekurang-kurangnya satu jam atau lebih sehingga pengeluaran susu lancar. mintak bantuan sesiapa untuk tolong tuamkan breast sambil anda baring. beri tumpuan lebih pada kawasan breast yand ada ketulan.

baby memang refused direct feed kalau breast membengkak. saya mengalami masalah ni ketika dalam pantang, dan terjadi berkali-kali. banyakkan bersabar dan yakin dengan diri sendiri. insyallah berjaya.


Posted on: 2010/3/11 10:38
_________________
Original ImageOriginal Image

nKCDiary
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#7
Kenalan Baru
Info
Salam to all mommies.

Saya setuju dgn mummyaisya. Baby tak selesa menyusu bila breast bengkak. Perlu dipump untuk keluarkan susu sbb susu omelamila sekarang ni banyak. Saya pun tuamkan dgn tuala yg direndam dgn air panas utk lembutkan breast. Atau saya sapu sedikit dgn minyak Nona Roguy dan urut ke arah puting sambil baca selawat 3x.

Mengepam susu perlukan masa utk badan kita serasi dgn pump tersebut. Saya ambil masa sampai 1 ke 2 minggu utk serasi dgn pump elektrik.

Posted on: 2010/3/11 10:46
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#8
Rakan Karib
Info
salam omelamila,

sepatutnya anda gembira sebab breast membengkak manandakan susu anda banyak cuba perlu jalan keluar. bergembiralah semoga dengan perasaan gembira akan mencetuskan pengaliran susu yang lancar!!!.

taaa!!!

Posted on: 2010/3/11 10:50
_________________
Original ImageOriginal Image

nKCDiary
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#9
Kenalan Baru
Info
salam tuan rumah,

saya pun pernah mengalami masalah yg sama masa baby saya umur 5-6 bulan..kerap jgk terjadi sampai saya g jmp dr.koe (pakar kanak2 n lc)..masalah saya ialah puting saya tersumbat..kalo tgk kat hujung nipple tu, mcm ada putih2 tau..but bila tekan dgn kuku, mcm ada ketulan putih akan terkeluar..nie depends, kdg2 senang jer mende putih tu kuar, kdg2 sgt susah, berjam2 saya ngadap buat mende nie jer..

mmg kdg2 sakit, but make sure kuku kita bersih...once dh kuar, susu akan terpancut2 kuar..dr.koe ada bekalkan saya sterilized needle..tp saya takut gak nk guna jarum..hehe..

pastu dia pesan, tiap kali lepas mandi, gosok nipple guna tuala kasar...saya guna berus gigi baby yg lembut tu jer..tiap kali lepas mandi, mesti saya berus hujung nipple saya, alhamdulillah, dh x jadi kes puting tersumbat nie..

Posted on: 2010/3/11 10:54
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: susu tidak keluar apabila di pam...
#10
Rakan Setia
Info
kat sini saya link kat video macam mana nak massage breast untuk melegakan kebengakakkan dan sumbat k...enjoy and learn..
Klik kat sini→ Video cara menggurut breast yang sumbat dan bengak

→ Khalifah,Isteri,Anak,Ummi

Posted on: 2010/3/11 11:00
_________________
Original ImageOriginal Image
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image