Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
27 user(s) are online (21 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 27

more...

Members Baru
PValenzue 2014/9/20
LRyan 2014/9/20
RMather 2014/9/19
DMartinso 2014/9/19
FMull 2014/9/19
Natalia34 2014/9/19
mamahadi11 2014/9/18
HLucas 2014/9/18
LChavers 2014/9/17
labiqaqaqa 2014/9/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#1
Kenalan Baru
Info
i am new here... please correct me if i am wrong..saya baru lepas bersalin 7 minggu yang lalu..tetapi sebelum itu, saya masih tidak didatangi haid walaupun selepas 6 minggu bersalin,.. oleh itu, saya terus mengambil amalan pil perancang hingga sekarang... adakah ini akan membawa kesan terhadap saya atau tidak?..satu lagi,,... adakah seks sebelum datang haid yang pertama boleh merisikokan seseorang itu hamil atau tidak??... , sebab saya juga ada melakukan hubungan seks dgn suami saya dalam tempoh sebelum haid pertama itu datang...

Posted on: 2010/1/6 10:58
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#2
Rakan Istimewa
Info
i am new here... please correct me if i am wrong..saya baru lepas bersalin 7 minggu yang lalu..tetapi sebelum itusaya masih tidak didatangi haid walaupun selepas 6 minggu bersalin,.. oleh itusaya terus mengambil amalan pil perancang hingga sekarang... adakah ini akan membawa kesan terhadap saya atau tidak?..satu lagi,,..


Kalau ikot aturan pil perancang yang kita makan memang kena makan semasa hari ke 40-45 hari, ada sesetengah klinik kerajaan amat strict cara pemakanaan atau jika lebih dari 45 hari kena tunggu haid yang pertama dan di makan selalunya hari ke-3 haid. Kat sini ada banyak pndpt doktor so better consult pada org yang pakar.

adakah seks sebelum datang haid yang pertama boleh merisikokan seseorang itu hamil atau tidak??... , sebab saya juga ada melakukan hubungan seks dgn suami saya dalam tempoh sebelum haid pertama itu datang...


Yang ini saya kurang pasti tapi pengalaman makcik saya yang termengandung walau dia tidak penah didatangi haid. Saya nak tanya...cam kurang paham pulak...kalau dah consume pil perancang sepatutnya tidak perlu risau samada termengandung atau tidak.

Posted on: 2010/1/6 11:49
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#3
Rakan Setia
Info
salam,

actually ia bergantung kepada hormon badan masing-masing, like me...saya tak datang haid selepas bersalin selama setahun (fully BF) tak hamil pun...dan saya tak ambil pun pil perancang...sebenarnya hal2 begini tak boleh dijangka dan rezeki masing2....

Posted on: 2010/1/6 11:57
_________________
Original ImageOriginal Image

[url=http://lilypie.com]Original Image[img]http://lbff.lilypie.com/IlBPp8.pn...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#4
Rakan Setia
Info
salam,
bg pendapat sy,xkisah kita guna alat pencegah kehamilan apa pun,jika Allah nk bg rezeki anytime boleh pregnant sbb ramai kwn sy pregnant sdgkan ambk injection,pki iucd,mkn pil..setiap satu ada peratusan utk pregnant yg berbeza..kita berusaha tp Allah yg menentukan..

Posted on: 2010/1/6 12:55
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#5
Rakan Arif
Info
Hai Naja85,

If you're breastfeeding your baby exclusively for the first 6 months, do not worry kalau belum period, because maybe you tergolong dalam kumpulan LAM ini (like me!).

Anyway, semuanya datang dari Allah. Kita hanya merancang jerr...

Posted on: 2010/1/6 13:10
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#6
Rakan Setia
Info
Quote:
Anyway, semuanya datang dari Allah. Kita hanya merancang jerr..



betul tu...

Posted on: 2010/1/6 16:25
_________________
Catatan perjalanan penyusuanku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#7
Rakan Setia
Info
Quote:

Naja85 wrote:
iadakah seks sebelum datang haid yang pertama boleh merisikokan seseorang itu hamil atau tidak??... , sebab saya juga ada melakukan hubungan seks dgn suami saya dalam tempoh sebelum haid pertama itu datang...


jika bf bb sepenuhnya 6 bulan pertama, x dicampur langsung ngan FM, insya Allah selamat meskipun tak guna kaedah perancang keluarga..

tetapi sekiranya bb jarang2 bf, n ada campur ngn FM, ada kemungkinan ter....jika bersama.

Ntuk mulakan perancang, jika menyusukan anak, boleh dimulakan pada minggu ke 6 iaitu pada hari ke 42. tetapi ada sesetengah drp kita merancang hingga 100 hari, jadi x perlu ambil kaedah perancang keluarga awal..

Lagi 1, kita boleh mulakan kaedah ini bila diyakini bebas drp preg. kalau usia bb lebih 6 bulan, kena wat UPT-'pastikan kita tidak termengandung tetapi mestilah dibawah arahan doc.'

Harap boleh membantu...mungkin ada kesilapan fakta, harap rakan semua dapat perbaiki...

Posted on: 2010/1/6 17:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#8
Kenalan Baru
Info
Kalau bersama suami hari yg ke 40,camner ek??? Ade kemungkinan termengandong x????

Posted on: 2010/1/6 21:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#9
Kenalan Baru
Info
salam...

Hai ibu-ibu semua...saya nak kongsi sikit tentang masalah ini... setelah saya bersalin saya mengambil keputusan untuk merancang...

saya ade tanya pakar jika kita belum datang haid pertama setelah keringnya darah nifas (contonya 30 hari tu darah nifas dah kering) dalam tempoh itu kita adalah SUBUR....ianya lebih berkesan jika kita tidak menyusukan anak....so berhati-hati lah ye....

Posted on: 2010/1/6 22:50
_________________
umiatika
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: seks sebelum datang haid pertama boleh menyebabkan mengandung atau tidak?
#10
Rakan Istimewa
Info
Seperti umialya09 beritahu sebelum ni jika anak kita full breasfeed insyaallah tak terpregnant. 40 hari dah kering eh nifas...saya 60++ hari still ada nifas (kalau ikotkan lebih bukan nifas kan?). Nak bersama pon lebih 3 bulan sebab seriau hehe.

Posted on: 2010/1/7 10:15
_________________
Kesihatan Kecantikan Komuniti
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image