Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
23 user(s) are online (12 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 23

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






KESAN TIDAK HABISKAN ANTIBIOTIK
#1
Kenalan Baru
Info
Salam,
Nak tanya opinionn mummy2&sesapa yang tahu dalam bidang ubatan2 ni.
My baby amik immunization utk 2 bulan(3 serangkai), klinik xprovide ubat with reason kalo demam baru derang bagi ubat,maybe becoz ubat tu leh kurangkan keberkesanan immunisasi yang diambil tadi.
Nak jadi citer,baby dpt demam lps tu..batuk & sedikit selsema.
saya refer kat satu clinic swasta ni. Dia provide beberapa jensi ubat & termasuklah antibiotik (stated 2ml,2x sehari-7 hari)
Saya bg ubat2 tersebut&antibiotik but only for 2 days, selepas tu dia beransur pulij & saya stop-kan pengambilan.
Masa tu not realized yg antibiotik ni sepatutnya perlu dihabiskan.Skrg baru tahu...(kes xamik berat jugak arahan yang diberi pada botol ubat(7 hari)), saya igtkan mcm ubat biasa, which Ok to stop bila dah sembuh. Ni dah beberapa hari mmg xsentuh ubat termasuk antibiotik, baby dah sht.
Kenapa ia perlu dihabiskan? walaupon dah sht perlu dihabiskan? apa kesan kalo xhabis? kalo dah skip beberapa hari & berikan semula sampai habis,is this ok?
Ada mummy2 yg experinece..yg xhabiskan? what effect to baby?
Lagipon baby saya ni..bila bagi antibitic je dia muntah balik abis kuar, sekali je kot berjaya telan habis. Kalo ubagt syrup biasa tu ok la pulak....huhu :)
Thank You.

Posted on: 2009/12/31 12:29
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KESAN TIDAK HABISKAN ANTIBIOTIK
#2
Kenalan Baru
Info
Setahu sy, antibiotik yang x dihabiskan akan menyebabkan badan akan lebih resistant pada antibiotik tersebut.. so next time if sakit lagi maybe antibiotik tu xdpt nak lawan n menyebabkan sakit lambat nak baik, so kene amik antibiotik yang lebih kuat or jenis lain plak..

Posted on: 2009/12/31 12:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KESAN TIDAK HABISKAN ANTIBIOTIK
#3
Kenalan Baru
Info
w'salam feeqa..

Saya ada reffer dgan dr kerajaan mengenai antibiotik nie.. dia kata biasanya kalau baby umo 2 bln dan demam 1 - 3 hari je x di galakkan ambil antibiotik.. sebab nanti tubuh badan dia dah x immuin dengan ubat2 yang lain..just dia kata banyakkan minum susu badan.. then dia kata kalau dah startkan antibiotik memang kena habiskan.. tu kata dr tu la.. kalau ada pandangan dan rujukan lain daripada mummy2 kat SI nie bolelah kongsi same yea..

Posted on: 2009/12/31 12:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KESAN TIDAK HABISKAN ANTIBIOTIK
#4
Kenalan Baru
Info
Salam,

Saya pun pernah tanya pd doc apa kesan tak habiskan antibiotik.
Memang btul kata faiza...

"antibiotik yang x dihabiskan akan menyebabkan badan akan lebih resistant pada antibiotik tersebut.. so next time if sakit lagi maybe antibiotik tu xdpt nak lawan n menyebabkan sakit lambat nak baik, so kene amik antibiotik yang lebih kuat or jenis lain plak.."

Itulah jawapan doc pada saya...

Posted on: 2009/12/31 16:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KESAN TIDAK HABISKAN ANTIBIOTIK
#5
Rakan Karib
Info
apa yg saya baca dlm satu majalah..

antibiotik ni memang kena dihabiskan mengikut masa yg ditetapkan.. biasa doc akan ckp habiskan dalam masa 5 hari..
atau paling lama 7 hari..

klu tak nanti ianya tidak kebal utk melawan penyakit yg sama pada masa akan datang..

sekiranya antibiotik tu dah lama wlupun belum expired, sebaiknya dibuang dan jangan dimakan.. nanti boleh beri kesan lain pulak..

Posted on: 2009/12/31 16:02
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: KESAN TIDAK HABISKAN ANTIBIOTIK
#6
Rakan Setia
Info
salam...
saya pn setuju dgn pendapat mommies semua.mmg baby xdigalakkan utk mengambil antibiotik.semua baby lahir tanpa antibody utk lawan penyakit ttp badan dia akan adjustkan diri utk develop antibody melalui susu ibu n persekitarannya.jika bayi diberi antibiotik dan antibiotik itu tidak dihabiskan,dikhuatiri sistem pertahanan badan bayi akan resistant terhadap virus yg menyerang.so nnti bayi akan lebih mudah dpt penyakit yg sama berulang kali n jika teruk,terpaksa diberi 'dos' antibiotik yg lebih tinggi.
sorry klau penerangan nie ada kesilapan.

Posted on: 2009/12/31 21:57
_________________
Original Image

haziqs' wall
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image