Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
24 user(s) are online (18 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 24

more...

Members Baru
cksabihah 2014/10/1
vayden 2014/10/1
MVanwagen 2014/10/1
AbbeyEva75 2014/9/30
rmuhammad 2014/9/29
TMcKeel 2014/9/29
noorafiqah 2014/9/29
mamamieqa 2014/9/26
JArchie 2014/9/25
mommylina 2014/9/25


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Bayi kurang buang air besar
#1
Kenalan Baru
Info
Masalah saya ialah, anak saya baru masuk hari yang ke 50 sudah empat hari/lima hari tak buang air besar, tetapi kencingnya normal dia diberi susu badan sepenuhnya apakah masalahnya dan ade apa-apa kesan ker. Kekadang dia rasa tak selesa dan menangis saya risau jugak takut-takut dia sembelit

Posted on: 2009/11/10 14:15
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#2
Kenalan Baru
Info
Hi..pendapat saya rasanyer baby kalau bfeedbaby sesekali tak berak beberapa hari normal..dan tidak sembelit...nanti dia berak najisnyerr lembut jer..wpun tak berak beberapa hari...dont worry kay..tp kalau risau jgk boleh jumpak dr...anak saya sampai 5 hari tak berak tp dia aktif..minum bmcm biasa...so saya tak la risau...pastu berak lembut jer najis...ok take care

Posted on: 2009/11/10 16:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#3
Kenalan Baru
Info
sy pun dlu ade masalah camtu ,mase ank sy 2bln lbih...die jarang buang air bsar dlm 3-4hari..mula2 rsau gak wlaupn mase tu sy fully BF...then mak sy slalu urut2kan tapak kaki n perut die dgn mnyak angin yu yee slepas mandi..alhamdulliah masalah tu x berlarutan dlm tempoh yg lama...skarang dh kmbali normal rutin buang air bsar die...kdg2 baby ni perlukan lebih massage bru dieorg lebih selesa ...maybe depends pd certain baby kot...tp cubela..

Posted on: 2009/11/10 16:17
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#4
Rakan Rujuk
Info
salam,

untungnya ibu yang full BF nih ialah tak perlu risau sgt.. baby berak kerap ke, berak sikit ker, jarang ada masalah. sbb yang masuk perut dia hanyalah susu badan, bukan susu tepung yang kita kena kontrol berapa banyak liquid etc.

Anak pertama saya berak berbelas2 kali sehari samapai la sebulan. kemudian drop sikit ke 5 6 kali sehari sampai la 6 bulan, kendia jadi 3 kali sehari sampai la umur dia setahun setangah. 2 kali sehari sampai la 2 tahun. Sekarang baru sekali sehari.Masa berak banyak tu, saya tak risau, sbb saya tau hanya yang terbaik masuk perut dia..

Masa anak no 2 pulak, tak berak2 sampai 3 4 hari. Saya gi tanya doktor, dok kata normal utk BFed babies. Ye aa, sekali berak, dengan baju, seluar tila suma kena, haha. banyak tul, najis lembut ja. tapi sebelum tu, dua tiga hari asik kentut busuk ja. hahaha..

macam2, anak fes dulu, najis dia tak busuk, wangi cam bau badam. second ni, bau acem skit. padahal sama2 breastfeed jugak.hehe.

Posted on: 2009/11/11 7:36
_________________
Blog : Selamat bersekolah!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#5
Rakan Rujuk
Info
Quote:

liyana wrote:
macam2, anak fes dulu, najis dia tak busuk, wangi cam bau badam. second ni, bau acem skit. padahal sama2 breastfeed jugak.hehe.


liyana, kalau lama tak buang, mmg la bau busuk...dah tersimpan lama....kalau hari2 buang kurang busuk dia...yelah baru tersimpan satu mlm je....hehehe

anak saya yg ke 4 ni mmg minum susuibu je, langsung tak campur fm....tak de masalah berak...hari2 membuang...kdg2 2 atau 3x sehari sampai skrg dah dkt 2 thn. berbeza dgn abg & kakak dia dulu yg campur dgn fm...mmg selalu ada masalah sembelit.

Posted on: 2009/11/11 8:33
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#6
Rakan Rujuk
Info
mama_kina

ha aa, hehe.. macam2 kan, anak2 sendiri lahir dari satu rahim pon tak leh nak compare. lain2

ni kan pulak ngan anak org, kan kan
macam2 ragam, seronok tengok

yg anak fes tu, asal minum susu jer, berak. asal minum je berak. kdg2, tak nyempat2. mulut duk terima yg baru, montot duk buang dah. hahaha..

(seb baik la CD, kalo tidak bengkrap ngangkut DD, haha)

Posted on: 2009/11/11 8:43
_________________
Blog : Selamat bersekolah!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#7
Rakan Arif
Info
Quote:

zimas wrote:
Masalah saya ialah, anak saya baru masuk hari yang ke 50 sudah empat hari/lima hari tak buang air besar, tetapi kencingnya normal dia diberi susu badan sepenuhnya apakah masalahnya dan ade apa-apa kesan ker.


Hai zimas,

It's normal for exclusively BF babies.
My baby pernah tak poo poo for 29 days, at 5 months.
Boleh baca DI SINI.

Quote:
Kekadang dia rasa tak selesa dan menangis saya risau jugak takut-takut dia sembelit


Cuba buat "I Love U" massage pada baby, especially lepas mandi.
Guna baby oil atau losyen.

Posted on: 2009/11/11 9:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#8
Kenalan Baru
Info
my baby baru 1 month, ada masalah pembuangan gak..dah 2 day's tak buang...saya campur susu badan ngan susu formula..
mcm mana yer...takut gak dia tak selesa...my mom godek2 perut dia, dia berak tak keras pun...mcm biasa jek..perut tak kembung selalu terkentut2..tapi tak nak berak..
kenapa ya????

Posted on: 2010/5/21 10:34
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#9
Rakan Karib
Info
salam n_hayatiz..
Kalo bb yg fully Bf memang akan ada time dia tak poo..poo sebab tubuh dia menyerap semua zat susu ibu.. naper tak fully BF

Posted on: 2010/5/21 13:55
_________________
url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image[/url]

www.mamathieya.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Bayi kurang buang air besar
#10
Kenalan Baru
Info
salam all.. Baby sy pun dah 32hari. Fully bf.Dia asyik kentut je. BO pun 2 ari skali. Risau gak. Bila baca kat sini, rupa ada baby yg mcm ni. Hehe..

Posted on: 2011/8/10 15:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image