Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Members Baru
KMurry 2014/7/27
RMcGowen 2014/7/27
AFitzgera 2014/7/25
Ronald23m 2014/7/25
JButeau 2014/7/22
Arellano 2014/7/22
TYGRN 2014/7/21
SMcCleman 2014/7/19
A4598 2014/7/17
EWitcher 2014/6/18


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


pengalaman baby kena tukar darah
#1
Kenalan Baru
Info
Saya bersalin pada 13hb Mac 2005, kini Haiqal hampir setahun. Pengalaman melahirkan Haiqal terlalu indah, walaupun sakit namun setitikpun air mata ini tidah jatuh, tapi lepas 3 hari Haiqal terpaksa melalu saat- saat yang saya paling sedih mana tak nyer demam kuning atau jaundice Haiqal terlalu tinggi (430ml), dengan saya yang tiada pengalaman saya redha dengan apa yang doktor tentukan. Menurut doktor untuk mengelakan keadaan Haiqal menjadi lebih teruk, Haiqal perlu menjalani pertukaran darah. 3 jam masa yang diambil terasa bagai bertahun lama nya. Kalau boleh biarlah saya yang mengantikan tempat dia. Alhamdulillah keadaan Haiqal stabil, seminggu berada dihospital menyebabkan rasa rasa fobia setiap kali doktor mengambil darah Haiqal. Kini setiap 4 bulan Haiqal akan dirujuk kepada pakar kanak- kanak untuk memantau perkembangan Haiqal. Saya berharap agar ibu- ibu yang mempunyai pengalaman yang sama memberi sedikit pengalaman hasil tukar darah terbesut, apa kesan jangka panjang. Menurut doktor tiada apa kesan yang tidak baik. Saya pun harap benda yang sama, tapi sekiranya ada pengalaman yang boleh saya jadikan panduan saya amat alu- alukan. TQ...ibu Haiqal

Posted on: 2006/2/27 16:11
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#2
Rakan Arif
Info
marliana...

saya tak de la pengalaman baby kena tukar darah..tapi saya ade dengar cerita.. masa lahir dulu anak saudara saya (anak adik lelaki saya) kena kuning teruk jugak.. doktor siap suruh tukar darah... tapi adik saya tak mau dan menentang serta dia cakap apa2 yg terjadik kat anak dia .. dia yg tanggung....so far.. alhamdullillah tak de apa yg berlaku.. anak nya pun dah 4 tahun sekarang ni.. dan aktif serta pintar..
satu lagi yg saya dengar pula.. adik lelaki kepada adik iparsaya( adik ipar saya perempuan).. dulu masa kecil kena tukar darah.. dan sampai sekarang kena gi klinik/hospital ..utk rawatan lanjut....

pada pendapat saya... kalau kena tukar darah tu..cuba cari alternatif lain.. kalau dah tukar darah org lain..macam2 masalah nanti.. tak tau la..cuma .. penyakit kuning tu ...adalah proses pertukaran darah .. baby nak develope darah dia sendiri..

Posted on: 2006/4/10 19:59
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#3
Rakan Arif
Info
sian baby marliana tp nk buat camner kan..
saya doakn baby u ok..insyaallah.

Posted on: 2006/4/11 15:17
_________________
Original ImageOriginal Image [url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image[...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#4
Rakan Setia
Info
Kita paham perasaan marliana sebab kita pun pernah mengalami pengalaman yang sama tapi belum sampai tahap baby kena tukar darah. My 2nd baby, Akeef start demam demam kuning masa umo dia 3 hari dan bermula dari hari tu, tiap2 hari kami ke klinik kesihatan untuk check darah. Smpai lebam2 dah tangan Akeef dan memang tak tahan sangat dengar time dia menjerit kena cucuk nak ambik darah. Tapi apa-apa pun, memang sebagai ibu kita kena tabah dan kuat semangat bila pikirkan ini semua untuk kebaikan dia. Masuk hari ke-7, tahap jaundice Akeef semakin tinggi(288) dan kena dimasukkan ke wad. Masa tu perasaan risau+sedih+bengang dan macam2 lagi semuanya ada sebab rasa tak sanggup nak biarkan baby masuk wad lagi memandangkan kita pun masih baru dalam pantang. Alhamdulillah, hubby banyak beri kata2 semangat dan dengan rasa sedih yang masih boleh dicontrol, kita tinggalkan Akeef di NICU, HUKM. Memang everyday pegi check tu, kita akan bawak cooler bag yang berisi 4 botol EBM sebab memang dah jangka yang baby akan masuk wad. Kita ambik keputusan untuk tidak tidur di wad atas beberapa sebab.

Keesokan harinya, syukur sangat2 bila Dr kata rate jaundice Akeef dah turun banyak (170) dan Akeef boleh balik rumah hari tu jugak. Memang risau juga kalau rate nya makin naik sebab kalau tak silap rate yang lebih 300 memang kena tukar darah.

Apa pun syukur anak marliana sihat dan selamat semuanya. Pengalaman baby kena jaundice ni sebenarnya menguji kesabaran dan kasih sayang kita sebagai seorang ibu dan isteri dan semua tu ada hikmahnya.

Posted on: 2006/4/11 15:34
_________________
Super Mom to Ariff Najmuddin::Akeef Nu'man::Adreana Najla::
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#5
Rakan Rujuk
Info
sorry to hear anak u kena tukar darah...harap tabah utk baby k!

Baby i dulu pun kena jaundice tapi i buat photo teraphy kat rumah...Dr kata senang sikit sebab baby BF. And kos pun lagi murah sebab i buat swasta....

Harap marliana jangan bersedih, usahakan utk kuatkan baby..slah satunye, BF baby...tapi make sure u pun makan makanan yang bagus bagus...apa mummy makan yang tu dah baby dapat.....Good luck!

Posted on: 2006/4/12 8:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#6
Rakan Istimewa
Info
sian pn marliana..tabah ya?inilah ujina kecil utk kita..
baby saya dulu pon kena jaundice..tapi tak sampai tahap tukar darah...
ngeri bila tgk dr cucuk tangan halus baby nak amik darah..sampai satu tahap saya meracau tak bagi...sampai nak meroyan..baru tiga hari..saya duduk wad sama baby..selma 3 hari makan n kesihatan saya tak berjaga..huhu
tak pala..air mata teman setia saya...
luka bawah tu pun membengkjak,jalan pon sakit,badan sumer masuk angin,
susu [pulak masa tu tak da sgt..huh..pas tu saya guna pam hospital tu baru ada sikit2....
sedih sgt tgk baby duduk bawah lampu bogel terketar2..tido ganti2 nagn hubby..syukur husband ada bersama...
tapi dia yg banyak tido,saya tak tertido pon..monitor kancing n berak baby..tak sanggup lagi nak lalui..huhuuuu
hari ketiga dalam wad baru turun level bilirubin dia,baru dr kata boelh balik..ptg tu dr kata tak bleh balik lagi sbb ada satu lagi ujian.tapi bila dr kata camtuh saya nagis menjerit depan dr tu sampai dr tu cuak,dia janji bagi balik juga..hehehehheh
keputusan ujina tu dr bagi melalaui telefon ja..hehehe
sbb dah balik umah..tapi baby still ada kuning sket sampai dekat 1 bulan lebih kot..tipa 3 hari pergi amik darah n cek kat klinik..huhuuu
doa ja selalu...cukup abby habis kuning buat akikah kambing sekor...kenduri kesyukuran..lepas hajat...lega hati mama....
anakanda tersayang sihat....huhuhuhuhuhuhuhuhuhu
.........kepada mama2 yg pernah melaluinya,mungkin inilah pengalamn yg menguji kasih kita...syukur alhamdullillah atas kurnia..

Posted on: 2006/4/12 8:51
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#7
Rakan Rujuk
Info
kenapa perlu ambik darah kat tangan?

masa Nabil kena jaundice dulu, lab buat heel prick jer...dia cucuk sikit kat tumit kaki and picit sikit...nie i buat kat Tawakal....


Posted on: 2006/4/12 11:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#8
Rakan Rujuk
Info
i pun kedua-dua anak kena jaundice but yg secong tu lepas dua hari pegi check dan buat heel prick tu masih naik lagi sampai dua ratus lebih. tapi tak bw ke hospital juz bf sekerapnya, bg minum air masak, letak bwh lampu sepanjang masa dan kalau boleh jgn letak di tpt gelap. dulu my son hari2 jemur bwh matahari pagi tapi sekarang hospital tak kasi sbb now the ozone layer dah nipis so the sunlite straight to the aby not good. alhamdullilah lepas buat semua tu the next day dah turun skit.

ada juga org guna cara tradisional bagi mandi ngan daun belimbng buluh ngan bagi minum susu kambing dua sudu teh.tak tahu le ttg susu kmbing tu tak pernah cuba.tapi ramai gak yg cuba dn berkesan

Posted on: 2006/4/12 11:40
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#9
Rakan Istimewa
Info
tu amik sikit ja kot...ni amik stail banyak nya..sedih bila tgk tangan baby cam berlubang..dah habis salur darah sbb kecik sgt....huhuu...
sian baby haritu.....
kat hell pon ada kesan cucuk rasanya...sbb nampak haritu,nurse tu dah tau saya jenis nangis kuat haritu dia tak bagi dr cucuk depan saya,dia bawa lari baby dalam bilik..gelabah saya tunggu.....
erm...syukur dah berakhir....
saya langsung ta guna kaedah tradisional,mandi ubat sinseh ka,susu kambing ka...sbb takut.....
bagi jaga sikit cahaya matahari pas balik umah tapi sbb dah tak berapa elok so tak buat sgt..cuma bf ja tak henti2....
tu ubat paling mujarab

Posted on: 2006/4/12 12:55
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: pengalaman baby kena tukar darah
#10
Rakan Setia
Info
Rupanya ada juga mama lain yang mengalami pengalaman sedih bila baby kena jaundice, dapat la berkongsi perasaan sama2. Betul kata anishani tu, paling tak tahan bila tengok baby kena ambik darah. Kita yang biasanya strong bab sakit ni pun goyah jugak bila dah hari2 nak mengadap dan dengar baby menjerit sakit kena ambik darah. Masa kat klini kesihatan, diorang ambik darah kat tumit je tapi kat HUKM ambik kat tangan, tu yang kesian sangat... Kos pun boleh tahan juagak, baby kita dok satu malam pun kena RM220++, tapi pakai GL kena bayar wad je la. Tu kalau yang kena sampai seminggu tu, tak tau la berapa bayarnya. Patut la ada dengar cite, bila baby kena tahan lama kat wad, kos sampai RM11,000. Duit boleh cari tapi kesihatan anak lebih penting...

Posted on: 2006/4/12 19:27
_________________
Super Mom to Ariff Najmuddin::Akeef Nu'man::Adreana Najla::
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image