Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
17 user(s) are online (13 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 17

more...

Members Baru
J5255 2014/10/31
JMacon 2014/10/29
BIacovell 2014/10/29
Ctwan10 2014/10/29
TOKMW 2014/10/27
rsaisyah 2014/10/27
VMcKibben 2014/10/24
HStackhou 2014/10/23
NSteward 2014/10/23
Warrgr23 2014/10/23


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 »


makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#1
Kenalan Baru
Info
boleh bantu tak siapa yang tahu makanan yang boleh bawa kepada possibility keguguran?

Posted on: 2009/4/3 10:44
_________________
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#2
Kenalan Baru
Info
of cos tebu, nenas, tapai n air kelapa punca gugur..
itu yg saya tahu la..
n lg elakkn mkn pedan sgt n ,masam sgt..

saya br je gugur..
tp dah nak masuk 4 minggu gugur la..
kandungan 6 minggu masa tu..
dah la lama saya tunggu nak dpt baby ni..
xpe la belum ada rezeki..

tp saya gugur bukan sbb makan..
doc kata baby saya x kuat n maybe cacat..
dia gugur sendiri..
sedih la..


Posted on: 2009/4/3 21:54
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#3
Rakan Setia
Info
salam irmarizal...
sabar maybe ada hikmah disebaliknya...
antara sbb lain maybe awak byk berjalan,angkat benda berat,n stress melampau.
mcm kawan saya,dia keguguran 2x disebbkan jantung babynya xkuat.jd dia ambil ubat utk kuatkan jantung janin kali ke3 dia menagndung.Alhamdullillah dgn izin Allah dia dpt teruskan kandungan ke3nya

Posted on: 2009/4/3 22:02
_________________
Original Image

haziqs' wall
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#4
Kenalan Baru
Info
tq luvhaziq..

masa tu memang saya jaga n byk rest..
tp mcm kes saya saya tahu saya pregnant pun sbb kuar mcm coklat2 period yg spotting je..
g klinik check pasal period, tup tup rupanya pregnant..
x sangka sgt..

tp lepas tu 3 times bleeding coklat2 tu..
g klinik doc kata xde apa..
tp bila 4th time kuar merah terus g specialist kat KK..
doc kata threaten abortion..
dia bg la injection n ubat duphaston..
tp thn semalaman je..
sok pg sakit yg amat rupanya baby nak kuar dah..

emm xpe redha ..
ya luvhaziq maybe ada hikmah..
kite x tahu kan ..

thank a lot..
now saya dah ok..
sometimes tgk gak gmbr scan baby tu..
hehehehe

Posted on: 2009/4/3 22:07
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#5
Rakan Arif
Info
i think most people in the medical line tak percaya psl makanan boleh buat keguguran...most ye..not all..
and like you ladies put it here, most of them believe, usually the kandungan sendiri yg tak sihat, sbb tu gugur..
other than external factor la, like terkejut, or ada high impact like accident ke..

org tua2 kata nenas & air tebu tajam..acidic la basically..
tapi, lain org, lain lak kepercayaan nya..

sbb irma mention air kelapa kan?
my friends kt ofis ramai suggest minum air kelapa muda during pregnancy..when i asked why, they don't know..
now i know why..
somehow, air kelapa muda ni, ada ciri2 yg sama ngan 100 plus..
dia elakkan cramp

itu je la yg i pernah dgr..dulu ada colleague pernah cakap, wife dia gugur after minum coke and makan nenas kot...

Posted on: 2009/4/3 22:24
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#6
Kenalan Baru
Info
Doc pun kata saya gugur might be sbb baby yg x sihat n maybe cacat..sama mcm arys21 kata..
itu sbb dah bg injection pun stil dia nak gugur..

pasal minum air kelapa tu pun saya ada dgr..
masa awal kelahiran trimester 1,2 better jgn minum..
tp dah nak dekat bersalin elok minum kononnya baby nanti putih..
ntah la..
saya pun x pasti..
maybe tgk pd bdn masing2 kot..
keupayaan bdn ibu2...

tp saya x berani nak minum time ngandung dulu..
org2 tua pesan kan..
saya ikut kn je..


Posted on: 2009/4/4 7:36
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#7
Kenalan Baru
Info
salam.....

emmmm...air kelapa bukan ke penyejuk badan....kalau tak takkan bile kite demam boleh coolingkan badan kite yang panas...saye pong ade minum aritue.....teingin sangat....sejuk tekak dan badan....mintak yang baik2 hendaknye....heehehhe...just my 2 cent....

Posted on: 2009/4/4 8:22
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#8
Rakan Istimewa
Info
Quote:

inde_fixed wrote:
salam.....

emmmm...air kelapa bukan ke penyejuk badan....kalau tak takkan bile kite demam boleh coolingkan badan kite yang panas...saye pong ade minum aritue.....teingin sangat....sejuk tekak dan badan....mintak yang baik2 hendaknye....heehehhe...just my 2 cent....


kalau leh awl2 ne jgn dulu kot minum air kelapa
dah dekat2 nak bersalin ok la kot dlm7-8 bln kulit bb pun cantik n bersih

Posted on: 2009/4/4 9:59
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#9
Rakan Rujuk
Info
Bab makanan penyebab keguguran ni ada tempat kata OK, ada tempat kata tak boleh,, sama gak makanan slepas pantang.

Kawan saya tak sedar pregnant, bantai segala nenas, tapai, nira, tebu... Alhamdulillah, anak okay dan sihat.

Ada yang sangat menjaga kandungan, tapi kalau bukan rezeki nak buat macam mana..

Tapi kalau cuba elak, elakkan... Air kelapa saya pun ada minum sekarang ni, tapi tak kerap pon,, tapi kalau jumpa jeli kepala tu, meman tak tolak... nak2 sekarang ni kalau jamuan mesti ada jeli kelapa..

Posted on: 2009/4/4 11:45
_________________
Seorang IBU kepada dua hero dan MBf PC
Visit my SUPERMOM BLOG
hubungi saya hanaseman@yahoo.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: makanan yang boleh menyebabkan keguguran
#10
Rakan Karib
Info
salam..
air kelapa memang my fav. tapi perasan jugak pernah terminum segelas air kelapa (terlupe tgh preggy), pastu sakit sgt2 mencucuk2 kat perut. mase tu baru preggy few weeks. sekarang kalau teringin sangat nak minum pun sy akan minum sikit je, suku gelas je.
bile kandungan dah masuk 7bulan ke atas, rasenye takde masalah.dulu 1st baby pun pulun sampai 2biji kelapa sekali minum.alhamdulillah takde pape
kalau ikut my mom, takle makan nenas,pisang,betik,tembikai (yg ni i tak ikut sbb suke sgt tembikai),air tebu. air tebu ramai kate bisa. pernah gak bace actually air tebu adalah air paling tak bersih,nak2 yg beli tepi jalan. sbb biasenye org akan tegakkan batang2 tebu tu kan b4 mesin. tebu sgt mudah serap air/kotoran pada tempat tebu tu didirikan.so tak bersih dan boleh sebabkan keguguran. wallahua'lam

Posted on: 2009/4/9 11:31
_________________
~liza~
Original Image

Original Image
------
Blog suka2 saya
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image