Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
14 user(s) are online (9 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 14

more...

Members Baru
cksabihah 2014/10/1
vayden 2014/10/1
MVanwagen 2014/10/1
AbbeyEva75 2014/9/30
rmuhammad 2014/9/29
TMcKeel 2014/9/29
noorafiqah 2014/9/29
mamamieqa 2014/9/26
JArchie 2014/9/25
mommylina 2014/9/25


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 5 »


Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#1
Rakan Arif
Info
A'kum...
Saja nak wujudkan topik ni so that kita semua boleh berkongsi pengalaman...sape2 yg pernah melancong ngan baby kecil..sudi-sudilah berkongsi tips dan pengalaman..mudah-mudahan jadi panduan untuk rakan2 mama yang lain utk pergi bercuti dan melancong dengan anak kecil....org kata leceh bila ada anak kecil sama, betil ke??Bg saya tak betul kot..coz sy pernah pergi travel ngan Syakir yg masa tu baru umur 11 bulan..memang leceh sikit tp kalu kita buat preparation yg lengkap tak jadi masalah...silap2 holiday kita lg happening!! apa pendapat ibu-ibu semua???

Posted on: 2006/2/17 8:53
_________________
~: All About Life :~
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#2
Anonymous-Anonymous
Bagus gak topic nih... saya pun nak tanya pendapat. Saya nak bawak anak saya ( 1 tahun ) gi tioman...

ada tips tak? selain dari bawak ubat nyer apa lagi nak kena prepare?

Posted on: 2006/2/17 9:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#3
Rakan Karib
Info
sy bawak baby sarah ke penang masa umur dia
44 ari @ lepas pantang...
maybe masa tuh bawak keta senang sikit la,
bawak jer sumer barang2 dia...
sumbat kt bonet keta

tp terpikir gak kalo tpaksa
naik kenderaan awam lain cam flight ke bas etc
susah gak nak angkut mengangkut barang2 dia jer..

Posted on: 2006/2/17 9:56
_________________
anak2ku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#4
Anonymous-Anonymous
Tulah ... saya drive gi tioman pastu naik bot.... yg bab naik bot tuh lah yg takut sebab tak tau anak can tahan or not. Harap semua nyer ok n kita enjoy!!!

Pastu yg best nyer tuh hotel tak tau ada crib ker tak sebab hotel rasa nyer kat tioman tuh takde lak yg 5 starkan? Sure chalet. Mesti kena bawak dia nyer portable playpan... beg sampai 2 ... waaduh .. pening gak erk!!

Posted on: 2006/2/17 10:45
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#5
Anonymous-Anonymous
mmg pening...
even kalo blk kg pun,
beg ayah n mama dia satu jer..
tp beg+brg2 dia penuh satu keta...
nampak gaya kena beli van la
kalo nk tambah anak...

Posted on: 2006/2/17 10:51
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#6
Webmaster
Info
Saya pernah melancong (actually balik kampung sebelah mertua) ke tanah Jawa. Satu family pergi. Masa tu, anak yg 2nd masih menyusu. So, bekal susu tak payah bawak (kurang satu bagasi), cuma bagasi yang besar tapi ringan adalah pampers. Beg mama n papa memang satu jer. Beg anak-anak share juga. Kami banyak menginap di rumah sanak saudara di sana. Play pan memang tak bawak. Sebab baby tidur dengan saya atas katil. Kepit je dia sambil menyusu. Cuma masa tu saya bawa Nursing Pillow, sebab banyak juga travel kat sana dalam kereta. So, lebih selesa menyusu sambil pakai nursing pillow, tak sakit belakang. Kalau boleh kurang kan barang yang nak di bawa. Sebab nanti tak larat nak angkat banyak barang.
Tapi dengan menyusu ibu, memang lebih mudah untuk melancong. Sebab tak payah sibuk nak cari air panas nak bancuh susu!

Posted on: 2006/2/17 11:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#7
Rakan Karib
Info
Hai mama semua,

cite pasal bercuti /melancong nih. Ada experienced baru2 ni time pegi cherating, ada baby member esok paginya muka macam kena tembak merah2 sebab kena gigit nyamuk...lahai kesiannya. Mcm sy dah siap2 bawak insect repellent..so lepas je mandi terus sapu. Macam mama yg nak pegi cuti ke pulau2 tu rasanya benda ni a must! sebab bnyk nyamuk.
Pastu jgn lupa gak ubat2 lain mana tau kan tempat yg kita pegi susah nak cari farmasi/klinik.
Pasal beg kelengkapan si kecik memang heeheh rasanya tu yg penuh keta.

Posted on: 2006/2/17 11:12
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#8
Rakan Arif
Info
bila masuk bab nak travel ngan baby ni, mmg experience saya kelakar gak la.. first time nak balik kg nak sambut raya puasa thn lepas.. masa tu kira mcm baru lepas pantang la.. baby dah 2 bulan.. tp barang dlm kete, penuh brg dia aje... kelambu yg mcm tudung saji tu ada bwk takut kat kg byk nyamuk, besen mandi pun bwk, drypers satu pek besar, baju baby angkut semua yg ada.. ubat vitamin baby, botol2 dia, alatan pam susu lagi.. nak balik kg 2-3 hari aje.. tp brg dlm kete mcm utk balik seminggu.. hihihihi...

tp skang, dah ok la nak organize barang... takde la but kete tu sepenuh dulu..

Posted on: 2006/2/17 11:26
_________________
A mother to three...
Nur Alya Farzana - 3 September 2005
Nur Afia Faqihah - 26 April 2008
Muhammad Alif Azfar - 8 July 2010
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#9
Rakan Setia
Info
mm.. zaman sekarang ni, taklah susah sangat rasanya kalau g melancong bawak baby.. first trip adlin dulu masa 3 bulan (selain balik kg kat melaka) g tganu.. konvoi 10 kereta ngan family daddy..
ok la.. tak banyak ragam.. tido je.. tapi as usual, kereta penuh la.. seat depan ngan bakul susu, saya n baby dok belakang..
second g kkinabalu masa 6 bulan, lawat daddy kat sana.. pun ok gak.. dalam flight tido n tgk keliling.. gayat sikit.. masa balik malam.. so tido je.. nenenkan aje..
dari lepas raya hari tu.. every month g holiday.. johor, penang, melaka... semua ok sebab dah besar.. keta still penuh ngan barang dia.. tapi takat bakul susu n baju je la.. bantal adlin n brown bear dia.. tu je..
ni plan nak melancong kat luar pulak.. lagipun dia dah besar senang sikit...

Posted on: 2006/2/17 11:45
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Anonymous
Re: Melancong/bercuti bersama anak kecil/bayi???
#10
Anonymous-Anonymous
hi hi hi..... kelakar gak lah saya baca kata-kata mama yaya nih... yelah macam pindah rumah plak! Saya balik kampung 1 malam pun macam tuh gak ahaks.... over plak!

mamaAI ... mosquito repellent jenis apa? anak saya 1 tahun....

Eh tak sabar plak nak gi .. excited!!!!

Posted on: 2006/2/17 11:47
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 5 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image