Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
33 user(s) are online (24 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 33

more...

Members Baru
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17
HNoyes 2014/4/17
HCaple 2014/4/16
tikarasha 2014/4/16
Snowball99 2014/4/16
S9069 2014/4/15
JOgle 2014/4/14
CLipscomb 2014/4/14
ummiteeya 2014/4/14


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 »


Asyik terkencing
#1
Kenalan Baru
Info
Hi,

Saya ni ahli baru, nak tumpang tanya kalau2 ada sesapa di sini yang pernah ada masalah nak tahan kencing waktu mengandung... Waktu saya mengandungkan anak kedua, semasa 7 bulan, asyik nak terkencing.... kadang2 tu tak sempat ke tandas, sure selur dalam basah... ada tak org lain yg kena benda ni?

Posted on: 2008/10/30 23:57
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#2
Rakan Karib
Info
salam..

bende ni mmg normal kot bg ibu mengandung..mmg asik nak ke toilet jek..kdg2 bile bersin pun terkencing sket..

ikut pengalaman i..kene rajin wat senaman menguatkan otot pelvik kite..insyallah kurang sket terkencing tu..

Posted on: 2008/10/31 0:02
_________________
[url=http://lilypie.com][img]http://lilypie.com/pic/080904/KRI7.jpg[/img][img]http://b1.lilypie.com/d8mbp8/.png[/img][/url]


http://www.madammondoq.blogspot.com/
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#3
Rakan Setia
Info
Quote:

manggis wrote:
Hi,

Saya ni ahli baru, nak tumpang tanya kalau2 ada sesapa di sini yang pernah ada masalah nak tahan kencing waktu mengandung... Waktu saya mengandungkan anak kedua, semasa 7 bulan, asyik nak terkencing.... kadang2 tu tak sempat ke tandas, sure selur dalam basah... ada tak org lain yg kena benda ni?


perkara nih normal berlaku pd ibu2 yg mengandung. masa pregnantkan damia dulu, sy takde problem nih. pregnancy kali nih, asal batuk ke bersin ke... mmg senang tul terkucil. tp skit jelah. n takleh thn kencing lama2.

yup.. amalkan senaman kemutan tu. boleh kurangkan bab2 yg ter... ter.. nih.

Posted on: 2008/10/31 0:45
_________________
Original ImageOriginal Image

Malaysian Breastfeeding Peer Counselor (MBfPC)
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#4
Moderator
Info
Quote:

manggis wrote:
Hi,

Saya ni ahli baru, nak tumpang tanya kalau2 ada sesapa di sini yang pernah ada masalah nak tahan kencing waktu mengandung... Waktu saya mengandungkan anak kedua, semasa 7 bulan, asyik nak terkencing.... kadang2 tu tak sempat ke tandas, sure selur dalam basah... ada tak org lain yg kena benda ni?


normal

bawalah spare pakaian dalam...tor bleh pakai pad..

Posted on: 2008/10/31 8:48
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#5
Rakan Istimewa
Info
ni benda normal..sebab baby makin besar & ruang utk pundi kencing makin terhimpit.

during 3rd tri, waktu siang mmg i pakai pantiliner tebal or i pakai pads and bila time nak solat, i change to a fresh one. kalau time kalau full bladder, mmg senang aje terasa contraction. so i mmg try to pee as often as possible. ade opismate slalu sakat i sebab i akan pegi toilet every 30mins.mlm pulak mmg la jd cam tak cukup tido, every 2-3hours bangun nak terkencing. bila lg dekat to labour, lg kerap bgn kencing. seminggu b4 branak, i bgn setiap jam nak kencing.

ade my frens mmg mengadu diorang has same prob..siap kalau bersin..terkencing dlm suar, so diorang start standby sluar & undies spare dlm kereta/laci kat opis.

Posted on: 2008/10/31 8:53
_________________
Disclaimer: I am not a medical doctor. All of the posting on this website & my blog were written by me for educational purposes, but are not meant to diagnose or treat any medical disorders.
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#6
Moderator
Info
Quote:

mama-miya wrote:
ni benda normal..sebab baby makin besar & ruang utk pundi kencing makin terhimpit.

during 3rd tri, waktu siang mmg i pakai pantiliner tebal or i pakai pads and bila time nak solat, i change to a fresh one. kalau time kalau full bladder, mmg senang aje terasa contraction. so i mmg try to pee as often as possible. ade opismate slalu sakat i sebab i akan pegi toilet every 30mins.mlm pulak mmg la jd cam tak cukup tido, every 2-3hours bangun nak terkencing. bila lg dekat to labour, lg kerap bgn kencing. seminggu b4 branak, i bgn setiap jam nak kencing.

ade my frens mmg mengadu diorang has same prob..siap kalau bersin..terkencing dlm suar, so diorang start standby sluar & undies spare dlm kereta/laci kat opis.


mama miya
betoi2

ada pengalama ada ada..

Posted on: 2008/10/31 8:54
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#7
Rakan Setia
Info
a'ah la, saya pun sekarang makin kerap nak kencing, tapi blum lagi terkucil dlm seluar , cuma rasa nak terkucil tu bila baby nih dok tendang2 kat bawah tu, mmg terasa nak terkucil..rasa geli -geli jer..

Posted on: 2008/10/31 9:08
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#8
Rakan Arif
Info
hehe..same to me. tapi rasa terkucil ni on off. bila time dtg nak terkucil, mmg every 30mins gi toilet je. mmg tak leh tahan. kalau lambat, alamatnya kalau terbersin, mmg terkucil la. so i memanjang pakai cloth pantyliner/pad yg regular.sbb kalau setakat pakai panty je..kang abih meleleh sampai kaki..hehe.

Yang i perasan, kalau haritu byk minum air sejuk/ais & makan sayur2 sejuk, mmg kerap nak terkencing. So cara nak kurangkan rasa terkucil tu, minum air panas & kalau mlm, i sapu sikit minyak angin baby amway kat ari2. minyak ni kira mild je for pregnant mom.it helps gak kurangkan kekrapan nak kencing tgh mlm.

Posted on: 2008/10/31 9:17
_________________
Blogku
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#9
Rakan Arif
Info
Saya pun mengalami masalah ni sejak pregnant yg ke2 ni. Dulu ms mengandungkan abg Haziq takde pulak nk terkencing2..

skrg mmg kalu tak tahan sgt leh terkencing dlm suar waktu bersin atau batuk.. Tp dah tanya doc n she said benda ni normal.. Terutama bila baby dah start kicking lg lah.. asalkan baby bergerak jer mmg rasa nak terkencing..

Posted on: 2008/10/31 10:59
_________________
Original ImageOriginal Image


Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Asyik terkencing
#10
Rakan Setia
Info
ni nak bukak pekung sendiri

masa ngandung auji 2 bln asyik kencing je tp alhamdulillah la tak sampai kencing dlm suar..pastu MIL bwk g urut..alhamdulillah ok lepas tu...

pastu lahirla auji...3 minggu je pantang sbb nak masuk blaja balik...tak leh amik cuti sbb buat loan mara n tak inform yg dah kawin.tak nak kantoila...

lepas bersalin tu ok tp bila nak dekat abis pantang satu malam tu terkencing atas tilam..mayb penat sangat sampai tak larat nak bangun g tandas..rasa dah p toilet rupa2nya mimpi kat toilet je..lepas tu rasa down plak...sbb pelvik dah tak kuat n tak ketat..

teringat la bidan masa bersalin tu pesan..kena buat senaman kemut2..pastu siap beli cd senaman kagel lg..tiap2 minggu berdansa...hahaha...alhamdulillah ok n ketat balik..suami suka la...tp la ni ngandung lg so tak leh nak berdansa.kencing pun kerap gak..tp bila dah berurut alhamdulillah la...

apa nak bg tau kat sini...lepas beranak kena selalu buat senaman kemut tu...supaya sentiasa ketat..tp tak pasti la kalau ngandung bleh buat or tak...mommies lain macam mana???leh buat ke masa ngandung ni??

Posted on: 2008/10/31 14:36
_________________
view my blog at http://recyclebook.blogspot.com/
http://ainrahmad.blogspot.com/
[url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image