Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
21 user(s) are online (10 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 21

more...

Members Baru
YWakehurs 2014/4/23
regina8539 2014/4/23
toojae3Loh 2014/4/23
IFurnell 2014/4/22
yazmin1725 2014/4/22
farayassir 2014/4/22
MHenderso 2014/4/20
HAngela 2014/4/20
mlyuki 2014/4/18
TSteinmet 2014/4/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users



Bottom   Previous Topic   Next Topic  Topic is Locked

(1) 2 3 4 ... 8 »


Susu bayi tidak HALAL
#1
Rakan Arif
Info
Assalamualaikum...
Just utk info mommies, kalau ada yg tkena...
A/way sbg peringatan / langkah bjaga2, rajin2lah kita check website PPIM.. http://www.muslimconsumer.org.my
byk lg produk glamer yg tdk halal ni.. (rasa marah jugak sbb wonder nape colgate sugi tu blh lps tapisan..)


Posted on: 2008/3/3 14:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#2
Rakan Arif
Info
Lupa lak nk attach td :-

for those yg ada baby..........

Info utk kengkawan yg ader anak/ adik / anak sedara yg minum susu *SIMILAC*.
Sorry terpaksa inform pasal benda ni untuk pengetahuan mothers to be.. and
please inform this to ur 'mummy' friends ok. Aku baru dapat info dari Datuk
Dr Maamor persatuan pengguna islam malaysia .. susu formula *SIMILAC* diragui
status halalnya.Susu ni pun quite famous.. ada di pasaran.

Susu tu dipercayai guna hormon manusia dalam proses pembuatannya. Susu tu pun dah
dikategorikan tak HALAL dari Persatuan Pengguna Islam Amerika Syarikat.

Inform kawan2 ok!


Posted on: 2008/3/3 14:07
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#3
Rakan Rujuk
Info
sy pernah post kat satu topic tntg FM yg halal tapi tak jumpe lak nak wat link.
sy pernah call PPIM and hub halal JAKIM utk kepastian tntg status halal FM yg ade dlm pasaran(i can't mention here because i don't support bottle feeding@FM feeding).
lepas disemak,ade satu je produk FM yg betul2 lepas sume tapisan halal(JAKIM n PPIM).
yg lain termasuk la brand yg terkenal spt :

ENFALAC
BEBELAC
S-26
SIMILAC

dan byk lagi jenama

dikhuatiri mengandungi unsur haiwan yg tak jelas cara perolehannya.serta mengandungi whey(unsur yg didakwa di derived from cheese traces) tapi diragui kesahihannya.
so mommies yg bg baby FM tu kena pastikan betul2 wether FM yg diberi pada anak tu betul2 sah.bole call

HUB HALAL JAKIM 03-8315 0209
PPIM consumer dept. 03-4257 7222

Posted on: 2008/3/3 14:40
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#4
Rakan Rujuk
Info
mama,

tumpang lalu nak promot..

saya join persatuan pengguna islam malaysia (ppim)..

utk join group ni.. sms on group ppim hantar ke 33886.

RM0.50 setiap sms yang diterima.

ok gak, cepat dapat tahu, apa benda yang halal dan yang tak. cam baru2 ni, pasal frnch fries kat tesco dah abih tarikh luput masih jual, etc. so consumer muslim ada kuasa utk tentukan hala tuju ekonomi.

minta maaf ye. tp cam releven la plaks ngan topik

Posted on: 2008/3/3 14:51
_________________
Blog : Selamat bersekolah!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#5
Kenalan Baru
Info
Wah..ngeri jugak ngan topik ni yerrr....
saya bagi anak enfagrow.......

Posted on: 2008/3/3 16:30
_________________
visit my blog
meh jamu mata
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#6
Kenalan Baru
Info
setiap kali bersalin saya mesti dpt susu s-26 dr klinik PUSRAWI pulak tuh..

Posted on: 2008/3/4 7:05
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#7
Rakan Rujuk
Info
saya tak tahulah macammana nak kata lagi pasal ni. tapi apa yang saya buat sekarang mana yang ada logo halal jakim saya pakai. babylec sekarang dah ada lambang jakim. tentang status betul atau tidak kita tak pasti.

pernah tak tengok logo kat KFC dan semua cawangannya. rasanya bukan keluaran jakim. tapi ada badan khas yang memantaunya.

sekarang ni susah kalau kita fikirkn bab ni. dulu ada isu yang ayam yang diberikan enzim babi, ada isu ikan keli yang diberikan makanan bersumberkan babi, tetapi sekarang ni semuanya dah lenyap.

apa tindakan kita? kalau boleh tanam sendiri, ternak sendiri...alhamdulillah tapi apakan daya semuanya kita kena beli. cuma lebih berhati2 bab makanan ini dikuatiri menjadi darah daging kita.

Posted on: 2008/3/4 9:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#8
Rakan Istimewa
Info
Quote:
ibukauthar wrote:
ade satu je produk FM yg betul2 lepas sume tapisan halal(JAKIM n PPIM)


so FM yang satu betul2 lepas tapisan halal tu nama apa yer ibukauthar?

Posted on: 2008/3/4 9:25
_________________
Original Image
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#9
Rakan Arif
Info
yelah ibukauthar, sy pon nak tau... anak sulung still minum FM even dlm amount yg sedikit...

Posted on: 2008/3/4 9:35
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Susu bayi tidak HALAL
#10
Kenalan Baru
Info
Salam..

Naza78 org baru dlm rungan chat ni..Anak 1st naza minum FM Snow..ala..mcmn nak tahu susu ni halal ke tak ek?tolongla bagitahu..

Takutnyer...

Posted on: 2008/3/4 9:51
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 8 »

  Topic is Locked


You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image