Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
17 user(s) are online (12 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 17

more...

Members Baru
RHutt 2014/11/9
WMock 2014/11/9
KKillian 2014/11/9
masyitah88 2014/11/8
TPDWX 2014/11/8
LMurnin 2014/11/8
MWhiteman 2014/11/8
Jerrywiner 2014/11/7
swtfngrtch 2014/11/6
donMarldo 2014/11/5


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 89 »


baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#1
Kenalan Baru
Info
hai all momies... my baby dah 6 months erm.. dah macam2 dia buat.... meniarap la.. terlentang sana sini la.. kalau duk dalam walker tu dah merata ceruk umah tu dia jelajah... bahagia kan... korang citer la pulak.. saje share pengalaman.. muhammad aiman hakimi.. permata hatiku

Posted on: 2008/2/11 15:21
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#2
Rakan Arif
Info
1month : izz dah pandai senyum & pandang kamera. Izz dah pandang2 orang & mengenali org terdekat, dah pandai tegakkan leher.

2month : izz dah pandai pandang sesiapa saja memanggil nama dia, dah pandai mengereng, dah pandai angkat kepala kalau di dukung. Dah pandai amik perhatian mummy & babah

3month: Izz dah pandai meniarap dgn jayanya. Leh ketawa bila diagah, mudah tersenyum, dah pandai tgk tv terutama berita politik mmg x berkelip matanya. Dah pandai tegakkan kaki bila ditimang.

4month: izz dah pandai buat bunyi melalui lidah & mulut. suka memerhatikan gerakan sekeliling dia. Dah pandai menegur org, suka berdiri bila diangkat. Tgh kemaruk meniarap sampai nak pakaikan pampers pun bergelut.

5month : Izz dah pandai pegang mainan sendiri. Dah berpusing2..bergolek2..Dah pandai menyembur & menjerit sekuat hati. Suka membebel & mengajuk nyanyian babah dia tp dlm bahasa dia sendiri. Dah pandai sebut "DA..DA" AAAAABAAHHH" ... pandai dah ajak kluar jalan2. dah pandai makan solid food. Dah pandai mandi duduk. & berdiri tegak kalau didirikan..

6month: Izz dah pandai melasak sampai pakai baju ke pampers pun bergelut dgn mummy. Dah pandai geleng kepala kalau dia x suka sesuatu. Suka didirikan dlm kete kalau x duduk dlm car seat. Pandai selak baju mummy kalau nak nenen. Dah pandai duduk dlm baby chair. Dah pandai protes kalau makan ubat. Pandai koyak buku atau surat khabar. Pandai berkawan. Suka menegur sesiapa saja terutama baby yg sebaya dia.



Posted on: 2008/2/11 15:59
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#3
Rakan Karib
Info
My baby girl, Nawal Ashiqin cukup 8bln ms 9 Feb aritu. Masih tak tumbuh gg n tak pandai merangkak lg. Yang dia tau pusing2 n meronda kat seluruh kawasan rumah dgn dayungannya yg sangat comel. Ehehehe... Dah pandai jealous kalu skali skala saya usik dia, bl peluk je my hubby dia dah mula nangis n cepat2 dtg kat ktorg mntk dukung or peluk2 dia. Nawal takut sgt ngan org luar kecuali saya, my hubby n babysitter. Org lain takleh sentuh. Mmg letih sket la anak taknak dpt org ni tp bahagia gak sbb dia tunjukkan kamilah org yg tersayang pd dia.

Dia sgt minat pd buku, Very sweet bl hubby baca paper sambil baring dia pn sama gak nak baca smbil baring. Buku my hubby dah byk yg dia koyak tp pandai lak dia buku sndri taknak koyak, masuk mulut pn tak. Sayang rete la agaknya.

Jelir2 lidah pn dah tau tambahan klu letakkan dia depan cermin. Nmpk sgt dia excited. Klu saya nyanyi susu lemak manis, santan kelapa muda tu tersengih2 nak tepuk tangan.

Saban pagi sblm g keje, dia nk main stereng kete dl, ni semer abah dia la yg ajar. Klu nangis dia sll sebut aaaaabbbbaaahhhhhhh. Bl kat umah kemain aktifnya mulut pn b'cerita jer (dlm bahasa dia la) tp bl ade je org luar dia akan jadi pasif. Senyap jer...

Tu la keletah anak saya...

Posted on: 2008/2/11 16:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#4
Rakan Arif
Info
Quote:

mummy24 wrote:
hai all momies... my baby dah 6 months erm.. dah macam2 dia buat....


Ada tak dia buat-buat nak mintak adik?

Posted on: 2008/2/12 9:58
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#5
Rakan Arif
Info
Quote:

vel_unique wrote:
Ada tak dia buat-buat nak mintak adik


aiiyoo vel_unique, bila awak tulis ni, teringat to my bb.. minggu lepas dia dok hisap jari kaki dia... siap dua2 belah nak masuk mulut... huhuhu..... ntah gian apa ntah dia... mak tak sedia lagi noo...

Posted on: 2008/2/12 10:27
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#6
Rakan Setia
Info
hooo jaga2 noo mamamaira...

imran dulu pun mula isap jari kaki masa 3 bulan lebih. saya buat donno je even org kata maknanya dia nak dapat adik. saya anggap itu salah satu dari milestone dia utk kenal anggota badan2. tup-tup few weeks lepas tu sah imran dapat adik. hehehehe. rezeki.

hm as for imran, dia still tak pandai merangkak. melunjur je. tapi dah mula angkat2 bontot. suka sangat bergolek atas katil. kadang2 dah sampai hujung, nasib baik le sempat selamatkan sebab dia golek laju sgt!

imran mmg fobia dgn syringe since dia demam teruk hari tu. so kalau makan ubat kena la guna sudu. doktor pun dia dah kenal. asal nampak muka doktor sure menangis.

imran ada bantal busyuk doraemon buat tidur. kalau takde bantal ni dia susah nak tido. cukup jeles kalau saya buat2 tidurkan doraemon dia. hehe. nanti dia tarik doraemon tu dari saya.

pastu imran suka jalan2. peramah. tak kira la sapa nak dukung dia pun, asalkan org tu berdiri dan nampak macam nak pi jalan2. kalau duduk dia tak layan. hahaha. paling dia suka... tanggalkan cermin mata saya dgn ganasnya! sampaikan cermin tu dah tertanggal dari frame. hehehe. alahai anak mama...

lagi satu, dia suka pandang kipas, pastu sebut 'peh, peh' (fan). hehehe.

Posted on: 2008/2/12 13:14
_________________
Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#7
Rakan Arif
Info
Quote:

mamamaira wrote:
Quote: aiiyoo vel_unique, bila awak tulis ni, teringat to my bb.. minggu lepas dia dok hisap jari kaki dia... siap dua2 belah nak masuk mulut... huhuhu..... ntah gian apa ntah dia... mak tak sedia lagi noo...


mak dia lum sedia, tapi dia dah sedia nak jaga adik....

Posted on: 2008/2/12 14:45
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#8
Kenalan Baru
Info
hi mummy24,
saya tertarik dgn nama anak mummy24 "Muhammad aiman hakimi".....coz, aiman or "muhammad nor AIMAN" is my first hero now 3years++
dan Hakimi pulak my 2nd baby CUM's the third one .....
(actually hakimi ni ada abang kembar) ..haikal "mohammad nor haikal"
skrng pun baru 6months ( i bersalin c.sec 30.7.07)

apa yang mereka boleh buat????
mummy24 tahula mcm mana agaknya huru-hara rumah vinie dibuatnya..dua2 dah pandai meniarap ..so sorang kehulu sorang kehilir la jawabnya..

duk buai pun asyik nak terjun buai jer... kadang2 tu pening kepala kiter di buatnya.. tapi the most of time bhgia juga melihat telatah mereka berdua...

Posted on: 2008/2/13 0:50
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#9
Kenalan Baru
Info
Hi...my doter lak dah masuk 6 bulan...skang ni dah lasak...meniarap pas tu berguling2 tuk pergi ke detinasi yg nak di tuju....pakai pampers pun alahai...macam org nak berperang....my doter pun masa umur dia 4 month ++ pernah gak hisap ibu jari kaki....tapi skang ni dah x buat dah...pasal saya selalu tarik kaki dia kalo nampak dia hisap jari kaki....mummy dia x bersedia lagi....

Posted on: 2008/2/13 7:48
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: baby korang umur berapa bulan dan dah boleh buat apa?
#10
Kenalan Baru
Info
Salam to all mommies,

Baby Qaisarah lahir 26/6/07, sekarang dah merangkak merata tempat, berdiri sendiri di tepi katil, sofa, duduk katak, melutut. Suka jenjalan naik stroller, marah kalau menghala ke pintu nak balik rumah, makan solid 3x sehari, minum ebm siang kurang 8 oz je, malam dia pulun (reverse cycle). Cakap banyak, he yah, atleh ataleh, babak, tah tah, dah dah, ketawa besar..... geram betul ngan dia! Hisap ibu jari kaki semua orang.... (kalau di bagi!).... siap gigit lagi.

Posted on: 2008/2/13 10:24
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 89 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image