Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
11 user(s) are online (9 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 11

more...

Members Baru
RHutt 2014/11/9
WMock 2014/11/9
KKillian 2014/11/9
masyitah88 2014/11/8
TPDWX 2014/11/8
LMurnin 2014/11/8
MWhiteman 2014/11/8
Jerrywiner 2014/11/7
swtfngrtch 2014/11/6
donMarldo 2014/11/5


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 ... 12 »


masalah susu badan tak cukup
#1
Kenalan Baru
Info
Hi ibu-ibu. Sy baru lahirkan anak pertama saya. Skrng baru kat 17 hari. For the first 3 days dia lahir, dia minum susu formula je sbb masa tu dia langsung tak nak nipple saya. Mujurlah sy cepat-cepat dpt pertolongan dr pakar susu ibu. Mrk kata nipple sy a bit flat jd anak sy susah nak latch on. Mrk syor I pakai Nipple Shield yang dr Medela. Sejak tu dia mula dah bf.

Susu sy pada mulanya tak keluar tp lepas hari ke 5 dah mula ada. Sy juga pakai pam elektirk dan express milk. So, in the last 1 week somehow i dah beri jugak susu sy. Semuanya sy terpaksa pakai nipple shield baru dia nak hisap. Kalau direct nipple dia kan tolak.

Kini masalah sy ni susu sy ni macam tak cukup langsung. Setiap kali menyusu anak, dia akan ambil masa 1-1 1/2 jam. Lepas tu dalam 1/2 - 1 jam kemudian, dia kan menanggis kembali. Walaupun sy beri dia breast again, dia akan kerap menanggis jugak.

This can go on for about 2 hours or more. So in the end, sejak kebelakangan ini, sy terpaksa supplement dgn susu formula sbb dia tak kenyang. Even though I dah bf dia hampir 2 jam tadi, dia masih blh habiskan 2-3oz susu formula selepas tu. Barulah
lepas tu dia akan mula reda dan tidur. This has been going on almost every feeding time especially waktu malam sbb dia suka
berjaga malam. Saya dah mulai keletihan dan frust. Even if I pump milk, I kan dapat dalam 1oz - 2oz je dalam 1/2 - 1 jam i
spend. Saya ni skrng hampir whole day i only bf, pump milk dan end up beri susu formula je.

Is it cos i pakai nipple shield atau something else is wrong. Patut ke I biar je anak I ni nangis tapi terus beri breast milk. I mmg rasa keperluan anak I ni lebih dari yang I mampu keluarkan. Adakah ni fasa peralihan? Sbb i dah tak cukup rehat dan keletihan tak tidur malam, dan anak pulak sering nangis, I terpaksa settle kan anak I dgn susu formula. I am doing the right thing? Is my milk drying up? Im very confused.

Posted on: 2007/12/17 0:54
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#2
Kenalan Baru
Info
salam isssb


actually u hev enuff milk supply..okla..maybe ull feel agak bengang ppl keep saying that..but trust me..ive gone thru wht uve xprience..

wht i cn say is..keep breastfeeding..for newborn dlmpantang...1-1.5 hours per session is considered normal..and the gap is 30 mn pon sama..sometimes,the baby just need a comfort & secure feelings being by your side..

me pon...for the first 1 month,each time pump session plg byk pon 2oz..tp lani..bley dpt 10 oz..the reason is: 2 oz is wht ur bb needs each feeding (now)..n it is advisable if u keep pumping + buat stock now (in case u keje)

try not to supply with FM...sbb nanti dh terbiasa die x mo BM..

the key is:dont frustrated..dont give up...keep breastfeeding...
for the early 2 months are the crucial time to establish breastfeeding..

Posted on: 2007/12/17 1:08
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#3
Rakan Arif
Info
issb,

jgn la cepat frustrated...

bagusla sbb you dah cepat2 cari help bila rasa macam ni..

saya tkder pengalaman camni, tapi saya rasa nanti kawan2 kat sini akan membantu, Cuba search kat sebelah kanan atas tu topic bykkan susu ke...


Posted on: 2007/12/17 10:27
_________________
Original ImageOriginal Image [url=http://lilypie.com]Original ImageOriginal Image[...
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#4
Kenalan Baru
Info
Bf memang perlu banyak kesabaran,saya semasa anak pertama dapat mastitis. baby tak nak menyusu sbb nipple yg agak flat. semasa pantang baby memang bf on demand , so tak sampai sejam masa nak menyusu. kalau nak banyakkan air susu, byk makan sawi dan lobak putih. ,the important you must rest a lot and eat a alot. kalau tak pergi kat dr haemoepathy, mintak ubat tambah susu.

Posted on: 2007/12/17 11:21
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#5
Moderator
Info
Terpandang tajuk ni saya senyum sorang2

inverted npple ya...

saya pernah lalui apa yang saudari pembuka topik alami ini
anak saya dulu menyusu sampai 2 jam...
memang memenatkan...
Tapi alhamdulillah...berkat kesabaran ketika itu hasilnya dirasai skrg...

Susu ada jangan risau.
layan sahaja pemintaan baby awak itu...
susu kita ni kalau selalu stimulate akan jd bnyk Insya Allah

Posted on: 2007/12/17 11:35
_________________
MySweetstory-BF&Me
Malaysian BreastFeeding Peer Counselor, MBfPC
Kalau sudi berkawan say hi to me:crafidah at gmail dot com.
tak sombong punya!
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#6
Rakan Setia
Info
salam isssb

Sy ms berpantang pun rasa mcm yg awak rasa.
Baby nyusu minimum 1 hour, biasa sampai 2 jam. Mlm pn sama. Tp kn sabar lah. Sib baik mak sy paham so keje sy mmg bf baby je lah. Mula2 mmg tension sgt, nipple pn kdg
melecet, tp pasal dah niat nak full bf , ikut kan je kehendak bby. Sampai habis pantang sy pum dpt 1-2oz je (skrg pn kenkadang mcm tu). Awak br 17hr tp dah dpt amaun tu, kira byk jgk lah tu.
Jangan risau, susu awak cukup, semer tu normal je.. continue bf insyaallah bb sihat sebab itu yg terbaik utk dia.

Posted on: 2007/12/17 11:51
_________________
Dapatkan buku2, majalan, cd motivasi utk menjadi ibu yang hebat di http://www.stormreaders.net/Safuah
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#7
Kenalan Baru
Info
Hi and assalamualaikum.....

Saya pun ada masalah susu badan tak cukup....tapi masalah saya lain..my baby umur dia 20 bulan, kuat sangat menyusu badan, especially waktu malam, melekat sampai pagi... Saya ingatkan dia kelaparan, jadi saya supplement dengan susu formula, tapi tak nak pulak...saya bagi dia makan macam2 nasi, roti, buah, biskut etc...lepas tu still nak bergayut kat mama dia jugak.. Kadang2 my baby menangis lepas hisap sebab breastmilk dah habis, siap tunjuk dekat breast dan cakap "nak,nak" ... kesian tengok dia. Macam2 saya dah try, pil asi, shatavari, makan kurma, daun pegaga, jantung pisang, minum barli, oat, air longan...semua ni tak berjaya membuat air susu saya keep up dengan demand my baby...macamana nak buat ya?

Posted on: 2007/12/17 11:59
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#8
Kenalan Baru
Info
saudari issb,

citer u ni biasa bg ibu-ibu br deliver tp kita kena kuatkn smgt.biasanya lepas urut susu kuar bykkan.. betul kata lovebaby..u layan jer ragam bby u..ank i dulu every 1 hour nak nenen..lg dia byk isap..lg byklah stimulatenya..breastku ini..nk tau..i dulu bidan tu kata bg FM sementara SI nk kuar byk tp i x ikut pun..keep BF..n akhirnya..nah..

kalau inverted nipple still leh bg tp kenelah usaha lebih sikit..jgn putus yer..kita sumer ader..cayok..cayok..

Posted on: 2007/12/19 17:26
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#9
Rakan Rujuk
Info
Dear isssb,

Dari ur post, i rasa yang u nie memang stress sangat. Firstly u kena relax. Secondly, u kena layan jer permintaan baby u. Masa dalam pantang nie, tugas u is to BF baby. Sematkan kat hati yang u memang nak BF and will Bf walau apa sekalipun. Memang BF 2 jam tu memenatkan, tapi sabar...Inilah antara dugaan BF'ing mothers. Be strong....Sesape pun boleh berjaya BF anak. Imagine org dulu2 mana ada FM tuk supplement baby.... So, buang FM u tu jauh2 and concentrate BF ur baby. Insya allah u can do it...

Posted on: 2007/12/19 17:43
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: masalah susu badan tak cukup
#10
Rakan Setia
Info
betul kata ibu2 kat sini.. tugas u layan baby... baby tidur u tidur, jgn sesekali stress, ingat ini semua sementara.. saya anak ketiga pun pening kepala melayan 'demand' dia... sampai sekarang record paling lama dia tidur 2 jam, itu pun xlena.. breast saya bengkak tapi bila express dapat xsampai 1oz ... apa saya buat?.. bf.. bf..bf... duduk, baring, berdiri n berjalan pun ada.... kuatkan semangat ye.. kalau u betul2 doubt ada masalah.. minta la nasihat lactation consultant..

Posted on: 2007/12/19 23:23
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 ... 12 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image