Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Siapa di Sini
18 user(s) are online (16 user(s) are browsing Forum)

Members: 0
Guests: 18

more...

Members Baru
cksabihah 2014/10/1
vayden 2014/10/1
MVanwagen 2014/10/1
AbbeyEva75 2014/9/30
rmuhammad 2014/9/29
TMcKeel 2014/9/29
noorafiqah 2014/9/29
mamamieqa 2014/9/26
JArchie 2014/9/25
mommylina 2014/9/25


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users






Keputihan Kat Lidah Bayi
#1
Kenalan Baru
Info
Salam dan selamat berpuasa semua,

Humaira mengalami keputihan kat lidah dia. May i know some tips nak hilangkan keputihan tu...
tq dear friends...

Posted on: 2007/9/21 23:35
_________________
Original Image

www.ummirosma73.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keputihan Kat Lidah Bayi
#2
Rakan Setia
Info
Assalamualaikum rosma,
ape yang u maksudkna dengan keputihan di lidah??macam ulser tu ke ???Ada org cakap kesan dari minum susu, ada org kata cuaca panas. Tak pergi klinik ke ???

Posted on: 2007/9/22 13:08
_________________
Original Image
Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keputihan Kat Lidah Bayi
#3
Kenalan Baru
Info
Dear Rosma,

Nak tanya keputihan kat lidah tu jenis sekata ke tompok2?

Kalau sekata,what you can do,everytime bagi mandi baby,ambil kain lembut ,basahkan dan guna mana2 jari,bersihkan kawasan lidah baby.

Tapi kalau ada tompok2 putih,tebal,warna putih hampir kekuningan, and u see your baby seems reluctant nak hisap susu,that may be a sign of fungal infections.Tompok2 tu boleh juga ada kat inner cheeks dia.One more thing, that infection can be transferred to u.Your nipples akan rasa pedih dan sakit.In that case you can seek treatment or buy an antifungal cream (e.g Daktarin Oral Gel) kat farmasi.


Hopefully you get some ideas.




Posted on: 2007/9/22 13:51
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keputihan Kat Lidah Bayi
#4
Kenalan Baru
Info
Salam, Kalo keputihan kat bibir 2 serata...cuba rosma ambil air suam dan campur garam sikit...basahkan kain yang lembut (sapu tangan husb ker) dan masukkan jari untuk cuci lidah baby..insyaallah kerak susu tu akan hilang. tapi jangan tunggu dah tebal baru nak buat coz nanti susah nak hilang...cubalah

Posted on: 2007/9/23 9:33
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keputihan Kat Lidah Bayi
#5
Rakan Rujuk
Info
rosma..
izzati penah mengalami keputihan kat lidah.. mula tu MIL suh cuci ngan napkin basah time mandi.. tp tak hilang.. then saya jumpa Doc.. Doc bg ubat oral (lupa nama ubat tu) dlm 1 ari keputihan tu hilang.. dan tak berulang.. Doc ckp tu fungal.. if biar lelama nanti baby tak nak menyusu..


Posted on: 2007/9/24 9:38
_________________
Original Image

Original Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keputihan Kat Lidah Bayi
#6
Kenalan Baru
Info
mamayunita wrote:
Tapi kalau ada tompok2 putih,tebal,warna putih hampir kekuningan, and u see your baby seems reluctant nak hisap susu,that may be a sign of fungal infections.Tompok2 tu boleh juga ada kat inner cheeks dia.One more thing, that infection can be transferred to u.Your nipples akan rasa pedih dan sakit.In that case you can seek treatment or buy an antifungal cream (e.g Daktarin Oral Gel) kat farmasi

baby saya kena tompok2 putih mcm ulser tu dkt tepi mulut dgn kat langit2... dia juga merebak kat dlm tekak sampai suara dia jd serak. doktor bagi ubat titis, ubat sapu dlm mulut dgn vitamin.

patut la nipple saya rasa pedih dgn sakit je.. rupa2nya dia ada kait mengait..

Posted on: 2007/9/24 9:59
_________________
Original ImageOriginal Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Keputihan Kat Lidah Bayi
#7
Rakan Rujuk
Info
untul lukman saya gunakan tuala basah lapkan kat lidah dia. alhamdulillah berjaya. makan masa beberapa hari. kalau lambat sangat saya gunakan orregel untuk baby perasa black currat. safe for baby. baru dia nak hisap susu. kalau tidak dia tak nak hisap susu dan air liurnya pun meleleh aje.

Posted on: 2007/9/24 10:14
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati







You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image