Belum Menjadi Ahli?
 
Menu Utama

Login
Username:

Password:

Remember me



Lost Password?

Register now!

Carian

Members Baru
aisyafa 2014/7/31
KMurry 2014/7/27
RMcGowen 2014/7/27
AFitzgera 2014/7/25
Ronald23m 2014/7/25
JButeau 2014/7/22
Arellano 2014/7/22
TYGRN 2014/7/21
SMcCleman 2014/7/19
A4598 2014/7/17


 
   
 
Loading
 
 
 
 


Browsing this Thread:   1 Anonymous Users




(1) 2 3 4 »


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#39
Rakan Arif
Info
ingin bertanya kpd yg tahu apakah hukumnya bagi kes ni.

tinggal puasa 30 hari kerana nifas (breast feed hingga sekarang) +
tidak dpt mengganti puasa sblm next ramadhan.


Posted on: 2011/6/23 9:30
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#38
Rakan Karib
Info
Ku dah selamat bayar fidyah ku 2 hari lps..pegi juscoku tengok ade amil zakat tu terus daku pegi tanyakan ..dah die kirakan sekali untuk 5 hari RM18.50 ...

sempat juga ku minta formula kiraan :

jumlah puasa ditinggalkan x jumlah gandaan tahun x harga zakat fitrah semasa x 1/4

Hukum Fidyah adalah wajib

Surat Al Baqarah ayat 184 " Dan wajib atas orang2 yang tidak berdaya berpuasa (kerana tua dan sebagainya)membayar fidyah iaitu memberi makan orang miskin

Golongan Wajib membayar fidyah

orang yang tinggalkan puasa ramadan kerana uzur syarie atau sengaja - wajib qada' dan sekiranya datang ramadhan berikut ia tidak qada' maka wajib qada' dan bayar fidyah

uzur yang tidak akan sembuh atau sakit yang disahkan doctor tidak bole puasa - tidak wajib qada' dan wajib bayar fidyah

ibu hamil atau menyusukan anak dgn alasan takut kesihatan diri atau takut kesihatan diri dan janin - wajib qada' puasa dan tidak wajib byar fidyah tetapi jika tidak ganti puasa pd tahun berikutnya wajib bayar fidyah

ibu hamil atau menyusukan anak tidak berpuasa dengan alasan takut kesihatan janin/anak - wajib qada' puasa dan wajib bayar fidyah

* sumber dari majlis agama islam johor

Harap membantu

Posted on: 2009/9/13 16:22
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#37
Kenalan Baru
Info
sy ada yg last yr belum sempat ganti..sebelum2 ni sbb tk tau..suami sambil byr zakat pendapatan dia tnya org zakat tu terus.
dia byrkn siap...bil hari yg tinggal tu kene ganti tanpa ganda.

kalau yg dh bertahun tak ganti tu kene gandalah.mcm saya, suami byrkn tiap thn.
last yr ada 7hr tk ganti, nnti lpas raya dia kene lah byr yg 7hari belum ganti tu. smua tonggal sebab bfeed baby..bdn mgigil smpi nk pengsan sbb lapar sgt.

skrg tgh peknen, next yr dpt lg anak tuk d bfeed kan..mesti lah tk leh puasa lg..mcmana ada org bfeed bleh thn sepanjang hari puasa.bestnya org tu tk yah nk ganti2 n byr fidyah mcm kita ni kan?

Posted on: 2009/9/12 16:54
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#36
Rakan Karib
Info
Berbalik kepada topik ni, saya pun ada terbaca hujah Dr Yusuf Qardhawi sebelum ni. Dan saya terus ikut bcoz he's an ulama'. Member hubby ustaz pun mula2 tak setuju dgn saya, dia kata mana mungkin tak perlu ganti, but then dia teliti kata2 Yusuf Qardawi, baru dia agree dgn saya. As for me, last year x puasa because bleeding during pregnancy. So, tak berani nak puasa. Masa tu pulak baru je sebulan lebih. So bb lahir bulan 5, BF pulak. Ni dah ramadhan. so saya just bayar fidyah just like what fikir and ajasu said.

tapi ni just utk sharing je..

Posted on: 2009/9/12 9:46
_________________
Original ImageOriginal Image

Original Image
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#35
Kenalan Baru
Info
Dipetik daripada http://www.soaljawabpuasa.co.cc/2009/ ... ta-hamilmenyusu-anak.html

harap dapat membantu...

Assalamualaikum Sahabat

Saya ingin bertanya persoalan berbuka puasa bagi wanita yang hamil atau menyusukan anaknya. Sepanjang pengetahuan saya, wanita yang hamil atau menyusukan anaknya dibolehkan berbuka puasa / tidak berpuasa pada bulan Ramadhan kerana bimbangkan kesihatan anaknya.

Soalan saya; Bagaimana ukuran / kriteria / keadaan ibu mengandung sehingga dibolehkan dia tidak berpuasa pada bulan Ramadhan. Adakah dikira dari segi tempoh kandungan, kesihatan ibu, pergerakan anak dalam rahim atau lain-lain? Seperti yang kita sedia maklum sesetengah ibu mengandung mampu berpuasa tetapi tidak tahu bagaimana keadaan anak dalam kandungan.

Syukran, Wassalam.

JAWAPAN:
g@y@t

Salam

Orang yg hamil dan yg menyusukan anak diberikan keringanan utk berbuka atau tidak puasa. Dr Yusuf Qaradhawi dalam fiqhus siyam tidaklah menukilkan sebarang syarat khas(spt sakit etc) kerana tidak terdapat sebarang dalil mengenainya. Apa yg jelas dalil bersifat umum sepertimana dijelaskan dalam hadis berikut:

“Sesungguhnya Allah mencabut puasa dan separuh solat dari musafir dan mencabut puasa dari perempuan hamil dan menyusui.”[HR An-Nasa’I dan Ibn Majah]

Walaupun begitu terdapat khilaf mengenai apakah perlu siibu mengqada’kan puasa atau tidak. Berikut perbezaan pendapat secara ringkas:



1.Hanafi: bagi perempuan hamil atau menyusu yg meninggalkan puasa, wajib mengqada’kan puasa sahaja
2.Syafi’I dan hanbali: wajib qada’ dan perlu membayar fidyah bagi perempuan hamil atau menyusu yg meninggalkan puasa jika mereka takut kesihatan janin atau anaknya.
3.Maliki: wajib mengqada’ dan fidyah hanya dikenakan kpd yg meninggalkan puasa kerana menyusukan bayi
4.Ibn Abbas, Ibn Umar, Ibn Sirin: hanya membayar fidyah

Berdasarkan kesemua pendpt mazhab ini, Sheikh Attiyyah Saqr dalam Seen Wa Jeem Lil-Mar’atil-Muslimah(soal jawab muslimah) mengatakan boleh saja memilih salah satu dari pendpt di atas. Namun Dr Yusuf Qaradhawi mengatakan pendpt yg rajih ialah pedpt yg dikemukan Ibn Abbas. WA.

Wassalam

Posted on: 2009/9/10 8:06
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#34
Rakan Karib
Info
Sefaham ku ialah Seorang wanita yang mengandung atau yang telah melahirkan anak atau yang sedang menyusukan anak jika wanita tersebut ingin meninggalkan puasa, maka wajib atasnya untuk menggantikan puasa tersebut dengan 2 keadaan :

Sekiranya wanita tersebut meninggalkan puasa kerana khuatir atas kesihatan dirinya maka dia diwajibkan menggantikan puasa tersebut tanpa fidyah..

Sekiranya wanita tersebut meninggalkan puasa kerana khuatir ke atas kesihatan dirinya dan kesihatan anaknya maka wajib atasnya menggantikan puasa tersebut berserta fidyah..

Posted on: 2009/9/9 14:28
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#33
Rakan Arif
Info
alhamdulillah pose ku tak penah kantoi lg sepanjang ramadhan ni although 1st pose time preggy... nak tanye sikit yehh

kalo fitrah husband byrkan.... kalo fidyah katekanla ku tertinggal pose sape yg kene byr.. me or husband yehh???

Posted on: 2009/9/9 12:12
_________________
blog HAPPY-HAPPY je: www.akma81.blogspot.com
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#32
Kenalan Baru
Info
untuk mama79, klu dlm thn ni smpt ganti puasa selama 19 hari tu sebelum ramadhan yang akn dtg ni, jd mama xperlu byr fidyah. tapi kalau mama xganti posa krn risaukan baby dlm perut, maka lps ramadhan ni, mama kena byr fidyah dan juga ganti puasa yg tahun 2008 tu.

bagi tahun 2009 pula, klu mama tak puasa dlm ramadhan ni krn risaukan baby, maka nanti mama kena ganti puasa balik.

Posted on: 2009/7/14 12:41
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#31
Rakan Karib
Info
salam..

yg nisa tau kena ganti n bayar fidyah.

hukum ganti pose ni ade 3 jenis.

pertama-qada. contohnyer bile kite period. kena qada sahaja

kedua-bayr fidyah sahaja. contohnyer org tua yg sakit xsembuh-sembuh. kena bayar fidyah sahaja.mengikut hari.

ketiga-qada dan bayar fidyah. contohnyer tuk ibu yg hamil dan menyusukan anak sbb buka puasa:- takut anak xcukup makan@lapar. kena bayar fidyah mengikut hari yg tak pose dan juga ganti pose.

tu je la yg nisa tau.

Posted on: 2009/7/14 12:01
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati


Re: Hukum ganti puasa/pembayaran fidyah bagi ibu bersalin atau menyusukan
#30
Kenalan Baru
Info
Salam,

saya nak tanya. harap kawan2 yang arif pasal ni bg pendapat atau bg rujukan kat saya kalu ustaz /ustazah lg bagus

1.saya belum ganti puasa 19 hari lagi ni(thn lepas bersalin dlm bulan ramadhan)....
saya menyusu anak sepenuhnya.... saya baru pregnant ...

mcm mana ye..

risau tentang tak cukup susu dan baby.. boleh bg pendapat.

kena ganti jugak ke...byr fidyah ke mcm mana?

tqvvm

Posted on: 2009/7/14 11:55
Create PDF from Post Print Facebook Twitter Google Buzz Linkedin Stumbleupon FriendFeed Del.icio.us Digg Reddit Technorati




(1) 2 3 4 »



You can view topic.
You cannot start a new topic.
You cannot reply to posts.
You cannot edit your posts.
You cannot delete your posts.
You cannot add new polls.
You cannot vote in polls.
You cannot attach files to posts.
You cannot post without approval.
You cannot use topic type.
You cannot use HTML syntax.
You cannot use signature.

[Advanced Search]


 
 


Diselenggara oleh
Original Image
Pusat Sokongan Penyusuan Ibu

MBfPC
Original Image

Original Image

Online Shopping
Original Image
Online Shopping!!Visit us today!

Hebatnya Susu Ibu!
Original Image

ALIM Kids Playgroup
Original Image